Twingly statistik

fredag 5 april 2013

Det gäller att plocka fram kunskaper ur skallen


Äntligen! Det fick vi anledning att säga i vårt quizlag i onsdags kväll.
Efter en olidligt lång väntan tog vi då årets andra quizseger och nu har vi i alla fall två vinster, så en till bör räcka för att säkra en finalplats framåt julen.
Det är frustrerande att vecka efter vecka, som vi, komma en halv eller en poäng efter det vinnande laget, att vara så nära vinsten.
Men nu fixade vi det och det utan att använda något annat än kunskapen i våra skallar, sökmotorn vi alla är begåvade med.
Ja, vi tog till och med ett antal ogooglebara musikfrågor där det gällde att via korta musiksnuttar identifiera låtar, vem som gjort original- och coverversioner.
För här är det, tvärtom vad det stod i en kommentar till mitt inlägg i går, inte alls smart att använda sin telefon för att googla fram svar.
Blir man upptäckt diskas man för fusk och får skämmas.
Det är det jag menar, det handlar inte, vare sig i quiz eller tipspromenader (eller till exempel Vi i femman), om att vara snabb eller att vara duktig på att knappa på telefonen för att leta information.
Den enda plats man ska leta efter svaret på är i den egna skallen.
Allmänbildning kallas det. :-)

Jah Hollis

PS. Kan alla googla fram svaren finns det ju dessutom risk att alla får full pott. Och hur kul är det i en frågetävling? DS.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

6 kommentarer:

Leovi sa...

Wonderful light and color in this glass of beer ... a great creation!

BP sa...

Oooops!
Där fick jag mig en känga;-)
Stort GRATTIS till segern - den är ni väl värde med era allmänbildade skallar.
Jag gör mig nog icke besvär, då jag inte har någon allmänbildning. Därmed anser jag att Google är min bästa vän - i alla lägen;-)

Ingrid sa...

Grattis till den ärligt vunna vinsten och ha en trevlig helg!
Kram, Ingrid

Susanne sa...

Men innan kunskapen/informationen/allmänbildningen hamnar i skallen måste den letas upp och det kan ju ske på en mängd olika sätt. Även genom att leta kunskap lär man sig. Det tror jag gäller de flesta människor. Och att lära sig söka källkritiskt tycker åtminstone jag är mycket viktigt att kunna, därav min kommentar om att tävla genom att faktiskt söka på google kan vara minst lika viktigt som att tävla utan google. Det finns faktiskt många elever som skriver google som källa eftersom de ännu inte lärt sig vad en sökmotor är och förstått det.

Att man vid en tävling/ett prov ställer upp regler för hur man ska göra eller inte göra för att hitta sina svar är en helt annan sak. Då är det självklart att man följer reglerna och tävlar/gör prov under samma förutsättningar som alla andra.

Susanne sa...

Ja, och så Grattis förstås! Det glömde jag. :)

Jah Hollis sa...

Tack, tack!