Twingly statistik

söndag 20 juli 2008

Läskunnighet inget krav på Aftonbladet

Man behöver uppenbarligen inte vara speciellt läskunning eller kunna identifiera olika bokstäver i alfabetet för att få jobb på Aftonbladet eller webbskräpsystern aftonbladet.se.
Nu senast handlar det om en omröstning om vem som skrivit Sveriges sämsta låttext. Exakt hur denna omröstning gått till vet jag inte, men det är "läsarna" som fått säga sitt.
Jag antar att det handlar om Aftonbladets eller aftonbladet.se:s läsare då, det framgår inte riktigt av texten (och eftersom AB är flitiga när det gäller att sno texter, gärna sådana här omröstningar, från andra media, kan man inte vara riktigt säker).
Hur som helst: Den sämta texten har, enligt "läsarna" Nic & The Familys låt Hej hej Monika.
Fast på AB tror man att den heter Hej hej Monica. Man förstår att de lägger ner sin själ i jobbet när de inte ens kan stava rätt till en låttitel som är själva "grejen" i artikeln.
Det är som om att kalla Aftonbladet för Afftonbladet kanske.
Ordna en omröstning om vilken som är Sveriges sämsta tidning, och jag ska gladeligen lägga min röst på Aftonblodet.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

6 kommentarer:

Liz1e sa...

Aftonbladet och TV4 - kan det bli sämre?... ruggigt.

Clive sa...

Men jag gillar faktiskt den låten, minimalistisk och catchy.

Bengavoice sa...

Ledsen Hollis, men jag kan inte uppröras särskilt mycket över att AB stavar Monika med c i stället för k.
Man ser så mycket tok i tidningarna. Köpte till exempel Ystan i går och tycker att artikeln om Niklas Strömstedt redigerats på ett underligt sätt. Uppslag eller inte uppslag, det är frågan.
Men jag håller gladeligen med dig om att AB gång på gång befäster sin position på botten av svensk journalistik. Synd bara att det är så framgångsrikt.

Jah Hollis sa...

BV: Du behöver inte vara ledsen för det. Man kan ju köra med principen att bara folk begriper vad man syftar på, så kan man skriva lite hur man tror det ska heta och inte spilla tid på att kolla fakta och stavning och sådant trams.
Man skulle till exempel kunna skriva Erika Baddu om en viss sångerska, eller Niil Jang om en viss kanadensare. Det låter ju rätt.
Vad beträffar YA, så är min teori att man nu är inne i den så kallade vikariesäsongen då det är fritt fram att experimentera med både form och innehåll.
De fast anställda som tvingas slita i värmen är troligen redan, i sina tankar, på semester. :-D

Bengavoice sa...

Såklart ska man alltid sträva efter att vara korrekt både i sak och stavning. Men både du och jag vet att det ibland blir fel; gud ska veta att jag har stått för en och annan groda. De alternativa stavningar du föreslår skulle i mina ögon vara betydligt mer upprörande än Monika med c.
Det finns grader i helvetet, och många fel som är väldigt mycket värre än detta. Inte minst i Aftonbladet.

Jah Hollis sa...

Det handlar inte om några grodor här. Det handlar om att de för för slöa och självsäkra på Aftonbladet för att bry sig om att ta reda på vad låten de skriver om faktiskt heter. De är nonchalanta mot sina läsare, om än i det lilla formatet här. Men i detaljerna brukar man ju kunna se en större bild.
Tycker jag (men vem är väl jag att...etc, etc).