Twingly statistik

måndag 30 november 2009

Dystra november mot sitt slut

Så är då snart november 2009 över. November vinner väl knappast några popularitetsomröstningar, ännu mindre i år då solen mest verkar ha lyst med sin frånvaro över stora delar av landet.
Här i Malmö ligger den gråa filten åter över stan denna 30:e november, som den har gjort mest hela månaden.
Jag ska snart bli hämtad för att åka och genomföra min sista jobbdag denna månad, och faktiskt den sista jobbdagen den här veckan.
Förr var det en märklig tradition i Lund att nazzar av olika kategorier skulle fira Karl XII på hans dödsdag. Naturligtvis möttes de av motdemonstranter och det var tidvis stora bataljer på Lunds gator.
Nu verkar det ha lugnat sig, men man vet ju aldrig vad vissa virrpannor kan ta sig till.
Läs för övrigt gärna var den gamle kungen själv tycker om läget inför denna dag.
Nej, nu ska jag bre mig ett par mackor att njuta av på jobbet.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

söndag 29 november 2009

Fototriss den 29 november: Bokstäver



Klockan har passerat midnatt och veckans nya tema för Fototriss är ute i luften.
Jag misstänker att en och annan suttit vid datorerna och väntat på detta, för redan ligger det några bidrag ute.
Temat är Bokstäver, och eftersom jag ska jobba hela söndagen och måndagen sällar jag mig till gruppen som lägger ut bidrag redan nu.
Det innebär inte att det behöver vara lastgamla bilder jag letar fram ur arkivet.
För så här ligger det till, nerifrån och uppåt:
1. Det kan bli fel ibland. Bokstäverna hamnar inte riktigt som de ska. För nog är det tänkt att det ska stå Design på denna skylt som jag fotograferade i fredags eftermiddag (det står Konst på andra sidan)?
2. Här har också bokstäverna trilskats. Fulöl har man ju hört talas om, men fulkorn?
3. Förr ristade älskande par sina initialer i trädstammar eller kanske på en klipphäll. De här små men vassa namnen hittade jag på en bänk i stan häromdagen.
Ja, mer blev det inte; en triss är en triss.
Men det finns ännu fler bidrag på temat att se här.

Jah Hollis

PS. Jag är medveten om att det kanske är mer ord än enstaka bostäver på mina bilder. Men flera bokstäver tillsammans blir ju ord. DS.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

lördag 28 november 2009

Veckans fönster 60: Randigt

Veckans fönstertema är Randigt och vissa nätter när jag åkt hem från jobbet den här veckan har regnet forsat ner och gjort att bilrutorna varit randiga som av tårar. Men sådant är svårfotograferat, speciellt inifrån bilen samtidigt som man kör och det är mitt i natten.
Så jag hänger mig fast vid mitt senaste favoritobjekt, Entrévaruhuset vid Värnhem, där det var Idolhysteri nyligen:
http://sydsvenskan.se/malmo/article568926/Idolerna-kom-till-Malmo.html
I ett av de stora fönstren på andra våningen sitter det några olikfärgade ljusslingor som ger ett lite randigt intryck. Sedan är ju hela fasaden randig med.
Fler Randiga fönster hittar ni här.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

fredag 27 november 2009

Fredagsfärger 27 november: Brun och grön

Vi befinner oss inne i mörkaste november och fastän det är förmiddag känns det som det är skymning eller gryning här i Malmö.
Det är grått och murrigt och färglöst, lite i väntan på advent och lucia och jul: ja alla de kommande ljushögtiderna som ska trösta oss i mörkret.
Under tiden kan vi också roa oss med lite Fredagsfärger som denna vecka ska vara en kombination av brunt och grönt.
De färgerna bör det finnas gott om ute nu, men jag hinner inte ge mig ut eftersom jobbet kallar denna fredag. Så det får bli ett sensommarminne med tillönskan om ett gott slut på november.
Fler bilder med veckans färger hittar ni här.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

onsdag 25 november 2009

Nu gäller det att vinna eller försvinna

Varje onsdag är det Pub Quiz på The Pickwick Pub i Malmö.
Sedan många år håller vi igång en tradition att ställa upp med ett lag varannan onsdag (bland annat för att jag själv jobbar varannan onsdagskväll). Det händer väl att någon ur laget går dit även mellanonsdagen och kanske tävlar tillsammans med någon annan.
Alla år vi har varit med, och det måste väl vara åtminstone tio nu, har vi varit med i finalen i december där de mest framgångsrika lagen under året möts för att göra upp om mästartiteln.
Fyra gånger har vi tagit titeln, men nu verkar det som om det finns risk att vi inte ens tar en plats i finalen. Vi har helt enkelt inte vunnit tillräckligt många gånger i år för att ta en finalplats, än i alla fall.
Så i kväll kommer Caltex & The Oxymorons att ställa upp och jag börjar förstå hur spelare som tvingas sitta på bänken kan känna det när de får sitta bredvid och se sitt lag spela.
Usch så nervöst: nu gäller det nämligen att vinna eller försvinna, och jag måste vara på jobbet utan att kunna bidra med ett endaste litet svar om något obskyrt 60-talsband.
Samtidigt förstår jag att det finns det som har det värre just nu:
• Alla Saabanställda som hoppats att deras jobb skulle räddas. Vilken besvikelse de måste känna och vilken oro för framtiden.
• Socialdemokraterna, vars väljarstöd rasar i en av de senaste opinionsmätningarna. (Där får man väl förvisso se det som hoppfullt att det ser risigt ut för KD och C, men kanske mer skrämmande att folk går på SD:s blå dunster).
• Alla vi som gillar en fläskbit på tallriken, men fått klart för oss att det även handlar om mänskliga varianter av svin i den här branschen.
Men i kväll är jag med mig quizlag, i alla fall i tankarna.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

söndag 22 november 2009

Fototriss del 72: Tema Skön



Tiden går och det är redan dags för ännu en Fototriss.
Efter en djupdykning i det fula förra veckan är det dags att visa något vi betraktar som Skönt. Ja, temat är Skön.
Jag kommer inte med några nya bilder och jag kommer inte med bilder som visar direkt fysisk eller ytlig skönhet.
Jag har förvisso många bilder på sköna människor jag känner och är vän med, men de får förbli anonyma i det här sammanhanget.
I stället visar jag, nerifrån och upp, saker som ger mig en skön känsla eller upplevelse.
1. Bra musik, här representerad av amerikanska The Hold Steady på Lilla Vega i Köpenhamn, är en skön och svårslagen upplevelse i verkliga livet.
2. Att hälla upp öl har de gjort till en skön konst på köpenhamnska ölhaket Halvfemseren. Minst tolv minuter tar det att hälla upp en sådan här skönhet och det kan vara läge att ta en liten flasköl medan man väntar.
3. Jag vet inte vilka flickorna är som sitter på gräset under den kaukasiska vingnöten (ett skönt namn på ett skönt träd) intill Gotlandsbåtarnas tilläggsplats i Oskarshamn. Men det verkade ha det skönt tillsammans; goda vänner på resa, lediga och fria och som kan ta sig en stund att sitta och äta lite under trädet. En skön känsla.
Mer bilder på temat Skön hittar ni här.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , ,

lördag 21 november 2009

Veckans fönster 59: Upplyst

Usch då, redan långt inne på lördagseftermiddagen.
Varför känns det som om tiden går så mycket fortare när man är ledig än den gör när man arbetar?
Jag ska i alla fall lägga in ett bidrag till Susannes utmaning Veckans fönster, där temat denna vecka är Upplyst.
Många är de upplysta fönstren i denna mörka tid.
För övrigt är det just i dag exakt en månad till vintersolståndet då det vänder och så sakteliga blir ljusare igen: http://sv.wikipedia.org/wiki/Vintersolst%C3%A5ndet
Mitt bidrag är det förhatliga varuhuset Entré vid infarten från Lund till Malmö som det kan se ut mitt i natten.
Och ja, jag är fascinerad av detta märkliga bygge.
Dessutom ligger det inte så långt ifrån där jag bor.
Fler bilder på detta tema hittar ni här.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Man tycker nästan lite synd om Björklund

Har de inga faktagranskare inom Folkpartiet?
Borde inte partiets ledare, som dessutom är utbildningsminister känna till lite fakta om en av Sveriges mest kända just nu aktiva idrottsmän?
Ja, alla känner väl vid det här laget till Jan Björklunds fadäs på fredagen när han talade vid sitt partis landsmöte i Växjö. Utbildningsministern pekade på ett antal invandrare som fick symbolisera att invandrare i allmänhet har gjort Sverige till ett rikare land.
Och då påstod han att Zlatan Ibrahimovic är "uppvuxen på Balkan".
Det är nästan så att man tycker lite synd om Björklund.
I det läget hade det ju varit bra att veta att Zlatan är född och uppväxt i stadsdelen Rosengård (och lär ha bott även i Sorgenfri) i Malmö.
Nu insåg man ju den här fadäsen rätt snabbt och i den officiella versionen av Björklunds tal, som ligger ute på nätet har man helt enkelt ändrat det han sade om Zlatan.
Men tyder det inte på en viss fördomsfullhet hos Björklund? Han kanske tycker som Jimmie Åkesson, att Zlatan är lite osvensk. Osvensk nog för att inte vara född i Sverige?

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

fredag 20 november 2009

Tema Fredag: Färgglatt

November är väl inte den månad man främst associerar med glada färger. Men ett av de många fototemana man kan vara med och bidra till denna novemberfredag är i alla fall Färgglatt.
Och eftersom initiativtagaren till detta tema visar en glatt orange glöggflaska så svarar jag med en hel stapel julmust.
Det är i alla fall rätt mustiga färger på backarna och på etiketterna.
Flera tolkningar av detta tema hittar ni här.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Fredagsfärger 20 nov: Röd, blå och gul

Dagens Fredagsfärger bjuder inte på några konstigheter. Röd, blå och gul är ju ganska flitigt förekommande i många miljöer runt omkring oss, både i städer och ute i landsorten.
Och kan man sedan klämma in en fjärde färg, grön, så utlovas man en guldstjärna i protokollet.
Märkligt nog var jag ute och tog en bild med alla dessa färger i så sent som i förrgår. Den är tagen på Kirsebergs torg i Malmö, en plats som både gud och alla arkitekter tycks ha glömt. Men de fyra färgerna finns där. Kolla själva.
Fler bilder med fredagens färger hittar ni här.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Grattis Ulf Lundell, 60 år i dag!



Även unga rebeller åldras och en av dem, en som lyckats sätta djupa spår både i svensk rockmusik och svensk litteratur, fyller 60 år i dag den 20 november 2009.

Jag säger ett enkelt, men ärligt menat, grattis till Ulf Lundell. Även om jag aldrig tillhört hans trognaste rockfans eller läst alla hans böcker har jag alltid känt stor sympati för honom.
Och jag har givetvis lyssnat en hel del på det han gjort i musikväg och läst ett antal av hans böcker. Det är väl få svenska artister som kan visa upp en sådan produktion som Ulf Lundell, som väl också närmast har blivit vad man kallar folkkär på kuppen.
Ändå har han inte strykt alla medhårs eller varit snäll och inställsam som exempelvis Ledin eller Gessle.
Dessutom tror jag att det faktum att Ulf Lundell är äkta arbetarklass har gjort det lättare för somliga att hoppa på honom. Och kom nu inte och snacka om att det inte längre finns något klassamhälle eller någon arbetarklass.
Nej, jag tycker Ulf Lundell har gjort en strong insats så här långt. Jag har sett några klart minnesvärda konserter med honom och en gång, för mycket länge sedan, gick vi samtidigt över ett övergångsställe utanför Savoy i Malmö.
Det lär knappast Ulf Lundell minnas (jag tror han har rätt dimmiga minnen från någon av konserterna med), men jag gör det.
Någon intervju inför 60-årsdagen har jag inte sett någonstans, men här är i alla fall en ganska ny intervju med födelsedagsbarnet.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , ,

onsdag 18 november 2009

Quizlaget trotsar stormvindarna

Skåne har välsignats av ett underbart novemberväder exakt när jag har min långledighet.
Den utannonserade höststormen tycktes dra in över södra Sverige redan under eftermiddagen och det rapporteras om olyckor och andra besvärligheter där den drar fram.
Fast just nu låter det inte så farligt utanför, kanhända är det ett tillfälligt lugn innan det drar igång på allvar.
I alla fall är det quizkväll och det ska mycket till för att hindra mig, eller de andra veteranerna i vårt quizlag, från att i vanlig ordning vara med och tävla.
Så det blir väl att ta bussen upp till stan. Att cykla verkar lite osäkert, kanske speciellt när man ska hem framåt nattkröken.
Skulle vi inte höras i morgon har jag förmodligen blåst bort.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Jah Hollis bor i skumma kvarter

Det är inget tvivel om att jag bor i kvarter där det pågår en del kriminell verksamhet och en hel del vanligt trist busliv.
När jag köpte min lägenhet i området (som ligger i stadsdelen Kirseberg) för länge sedan var det gott om tomma lägenheter här, både bostadsrätter och hyreslägenheter.
Den gamla damen jag köpte min lägenhet av berättade vid ett tillfälle lätt upphetsat om hur hon från sitt fönster kunnat se beväpnade poliser som jagat bankrånare i kvarteret.
Det skrämde inte mig, men det hela blev lite tristare när ett mindre nogräknat bostadsbolag med hus i grannskapet började, i desperation för att få sina lägenheter uthyrda, hyra ut till en del tvivelaktiga figurer.
Genom åren har jag några gånger fått se Malmös poliskår i arbete i kvarteret, och i dag var det dags igen - två gånger.
Det började redan på förmiddagen när jag skulle åka och dumpa kassar med återvinningsskräp jag hade i bagagen på bilen eftersom jag skulle iväg senare och byta till vinterdäck och behövde plats för däcken.
Utanför jourbutiken i kvarteret intill stod en polisbil och där var civilpersoner och poliser invecklade i upphetsade diskussioner. På väg därifrån mötte jag ytterligare två polisbilar som var på väg till butiken.
Uppenbarligen hade butiken blivit utsatt för ett rån (eller rånförsök?) mitt på blanka förmiddagen. När jag var hemma igen kunde jag ta bilden ovan från min balkong och läsa ståryn på Sydsvenskans webb (Nu ska jag ju säga att jag har vissa dubier om sanningen kring rånet. Butiken har utsatts för ett rånförsök tidigare och den dåvarande ägaren, som var betydligt spinkigare än den nuvarande, lyckades då skrämma rånaren på flykten).
Det är alltid trist med kriminalitet, inte minst med tanke på dem som blir offer för den, och ibland kan man få för sig att Malmö är en riktig gangsterstad. Visst förekommer det mycket skit här med många smågrabbar som har alldeles fel syn på hur man ska vara mot sina medmänniskor (och därtill diverse äldre kriminella).
Jag har inget recept för att komma åt det, men jag kan tänka mig att den som lovar hårdare tag mot buset har en hel del röster att hämta i ett val. Själv skulle jag inte protestera om man låste in de samvetslösa typer som rånar åldringar på vatten och bröd under en lång tid.
Och hur var det då med det andra polisingripandet i kvarteret i dag då? undrar väl vän av ordning.
Jo, det kunde jag studera från vardagsrumsfönstret. En polisbil med spelande blåljus stod framför en personbil och två poliser hade fullt upp med att kolla bilen och den eller de som var i den.
Om det faktum att diverse människor samtidigt lämnade huset mitt emot och dröp iväg i novembermörkret hade något samband vet jag inte.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , ,

söndag 15 november 2009

Fototriss den 15 november: Fult



Det är mitt i natten och det är jobbsöndag för mig i morgon. Veckans Fototriss-tema har just dykt upp och det är: Fult.
Jag är en av dem som medvetet brukar fota sådan som jag tycker är fult, alltså ful-fult. Sådant som det inte finns något som helst förmildrande skimmer kring.
Och påpasslig som jag var vid en inköpstur i går, lördag, lyckades jag hitta två motiv som lätt platsar i veckans tema.
Det tredje är sedan i somras, men kvalar utan problem in i min triss.
Så titta försiktigt på, uppifrån och ner:
1. Fula reklambudskap som kallas "sponsring" och tränger sig på överallt, som här på en strand vid Östersjökusten.
2. Det "svenska" reklamspråket. Det är inte i förorterna vi hittar nysvenskan. Det är hos reklamfolket, skapat av de som inte ens försöker förlita sig på vårt svenska språk utan kallar bio för cinema och barnlekrum för kids area, som vårt språk blir fattigare. Jag mår lite illa av sådant här.
3. Ett osedvanligt fult bostadshus vid Värnhem i Malmö. Ursäkta mig, ni som bor där (jo, det bor folk där), men öststatskänsla är bara förnamnet på detta.
Gå nu vidare och kolla mer fult.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

lördag 14 november 2009

Veckans fönster 58: Valfritt

Förra veckan kunde jag av olika skäl inte vara med i Fönstertemat, så det vara bara att hoppa över. Nu är det valfritt och på förmiddagen i dag, lördag, passade jag på att ta den här bilden från Entrévaruhuset som ligger inte så långt ifrån där jag bor i Malmö.
Jag kan inte låta bli att fascineras av det här bygget. Det är på något vis så mycket Malmö och det verkar inte lämna någon oberörd.
Rätt typisk är väl att det är Carolina Gynning som är reklamdocka för varuhuset.
Detta jättelika fönster är glasgången som förbinder den nybyggda delen av Entré med den nya del som är sammanbyggd med det gamla Hemköpshuset vid Värnhemstorget.
Kom hit och bilda er en egen uppfattning av detta märkliga bygge. Gillar ni det inte finns det roligare ställen i stan.
Fler fantasifulla fönster hittar ni på Susannes fotoblogg.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

fredag 13 november 2009

Fredagsfärger 13 november: Brun och gul

Fredagen den 13:e och det är arbetsdag för min del, nästan ända fram till midnatt. Om en dryg timme får jag bege mig mot Ystad, men innan dess ska jag slänga in en bild på Fredagsfärger.
Dagens färgkombination är brun och gul, som väl förekommer flitigt ute i naturen nu.
Själv visar jag en bild tagen inomhus, på puben The Green Lions After work.
Något sådant blir det alltså inte för mig i kväll (jag kan paradoxalt nog gå på After work bara de dagar jag inte jobbar), men kanske för en och annan av er, eller?
Ha en fin helg och kolla fler brun-gula bilder här.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

torsdag 12 november 2009

Det är via Stockholm det blir nyheter

Tisdag kväll och onsdag morgon den här veckan kunde de lokala medierna i Skåne berätta om hur folk i Vellinge motsatte sig att ha ett tillfälligt transitboende för flyktingbarn i orten Hököpinge.
Jag skrev själv i min upprördhet ett blogginlägg på natten efter att jag kom hem från jobbet om den primitiva människosyn som frodas i den mycket starkt moderatdominerade kommunen.
Så värst mycket väsen blev det inte av det hela förrän de Stockholmsbaserade medierna tog upp vad som hänt i Hököpinge.
Då hakar även de åsiktsladdade bloggarna på och somliga verkar tävla om vem som kan sprida mest fördomar om skåningar i allmänhet och Vellingebor i synnerhet.
Jag håller med om det mesta i sak när det gäller Vellingemoderaterna, men varför bemöta fördomar med fördomar?
Varför inte föra en vettigt debatt med folk i stället för att tävla om att hitta så osmakliga "argument" som möjligt?

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

onsdag 11 november 2009

Bloggen fyller tre: Hurra, hurra, hurra!

I dag, den 11 november, fyller min blogg Världen enligt Jah Hollis tre år.
Den kom, som så mycket annat här i livet, att se dagens ljus av en ren slump.
Det var den 11 november 2006, en lördag för övrigt, som jag skrev mitt första inlägg.
Sedan dess har det blivit (alldeles snart) 1 750 inlägg. Och häromdagen kunde jag räkna in sidvisning nummer 200 000.
Inget i jämförelse med de stora kanonerna, de stora tänkarna, på området, men vi hänger med i vått och torrt jag och min blogg. Och ni lär inte bli av med oss än på ett tag.
Ta det lugnt, men ta det!

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , ,

I Vellinge finns de riktiga moderaterna

Vellinge är en liten kommun i Sydskåne med vacker natur (Falsterbonäset finns inom dess gränser), en välmående befolkning och en slogan som lyder "Här är friheten större".
Här har man låga skatter och över 60 procent av invånarna röstar på Moderaterna i kommunvalet.
Här vill man inte ha flyktingar eller låta ensamma flyktingbarn bo i transithem. När man på tisdagskvällen informerade om planerna på ett sådant boende i en ort i Vellinge (för att tillfälligt avlasta Malmö kommun) samlades ortsbor i mängd för att försöka sätta stopp för detta boende.
Typiskt nog lär en Sverigedemokrat (från Malmö) ha mötts av mesta jublet under detta möte när han sade att Vellinge inte ska lösa Malmös problem. Annars tar Vellingeborna glatt del av exempelvis kulturutbudet i Malmö och annat den stora grannstaden har att erbjuda.
Men flyktingbarn? Nix.
Det är här ni har de riktiga Moderaterna.
Det är i Vellinge de visar sitt rätta ansikte.
Moderater är inte några myspysiga reinfeldtare som tror Tage Erlander tagit plats i deras kropp.
Moderater är egoistiska och osolidariska typer som bara vill slå vakt om sina egna pengar och om sin så kallade frihet.
Allt annat är försök att blanda bort korten.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

måndag 9 november 2009

Man får leva på ledighetens glädjeämnen



Ja, då är det bistra slutet på min långledighet här och nu väntar en jobba-äta-sova-vecka igen. Den kan bli bister på många vis, för nu aviseras det stora besparingar och nerdragningar även på min arbetsplats.
Jag har sagt det förut: vi har ännu inte sett slutet på den här ekonomiska krisen.
Tro mig.
Det finns mycket att säga i det här ämnet, men jag nöjer mig med att konstatera att det finns många glädjeämnen från den nu avslutade ledigheten att hålla humöret uppe med under den kommande veckan.
Förutom det sedvanliga quizet på Pickwick, även en fredagsafton på nya hängstället The Green Lion. Och inte minst käk på Carib Creol följt av konsert med Oumou Sangaré och hennes band på KB.
En konsert där det stundtals svängde lika hett och tätt som som det en gång gjorde om James Brown och hans Famous Flames.
Fast en mer afrikansk variant av sväng då givetvis.
Vi hörs och ses.
Här som vanligt, eller på era bloggar.
Ta det lugnt, men ta det!

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , ,

20 år sedan Berlinmuren började raseras

I dag, den 9 november, är det 20 år sedan Berlinmuren, den betongmur Östtyskland (DDR) byggde runt Västberlin, började krackelera på allvar.
Då fick de boende i Östtyskland chansen att passera muren och besöka Västberlin. Och västberlinarna kunde, mot att för en mindre summa köpa ett visum, passera någon av kontrollstationerna (checkpoints) och ge sig in i öst.
Detta var naturligtvis en revolution som så småningom ledde till att muren efter nära 30 år revs och till att DDR uppgick i Västtyskland.
20-årsjubileet kommer givetvis att firas och får väl påminna om detta bisarra bygge som skulle hålla det renläriga DDR fritt från västs dåliga inflytande och samtidigt hindra DDR-medborgarna att fly sitt land och dra till Västberlin.
Murjubileet har uppärksammats i både radio, tv och i pressen här i landet,
Senast i dag hade till exempel Sydsvenskan flera sidor om Berlin på kultur/nöjessidorna och i Söndagsbilagan ett reportage om vad som hände med muren efter den 9 november 1989.
Själv kan jag berätta vad som hände med några skärvor av den.
Våren 1990 var jag och några arbetskamrater i Berlin en långhelg och då var muren inte riven, även om det knackades och bankades på den friskt.
Det var inga problem att få låna hammare, släggor och stämjärn av någon på västsidan och hacka loss sig några bitar.
Åkte de in genom hålet till östsidan kunde det mycket väl stå en vakt där som vänligt sträckte tillbaka de borttappade bitarna (och ville man över till öst fick man fortfarande betala för det där visumet och passera genom Checkpoint Charlie).
På bilden ovan syns de två bitar Berlinmur jag har kvar (ett par gav jag bort).
Någon i sällskapet tyckte det var osmakligt att ta med bitar av muren hem och jämförde det med att man skulle plockat med sig en bit av Auschwitz om man besökt koncentrationslägret.
Jag förstod inte den jämförelsen då, och jag förstår den ännu inte.
Men det är viktigt att inte glömma vare sig Berlinmuren eller Auschwitz.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

söndag 8 november 2009

Fototriss den 8 november: Porträtt



Porträttfotograf blir man knappast med en Canon Ixus. Men det kanske inte heller är meningen att det är proffsbilder man ska presentera i veckans Fototriss där temat är Porträtt.
De flesta bilder jag tagit som egentligen skulle platsa här är bilder av släkt och nära vänner.
En del av dem har varit med på bild på min blogg tidigare, men mycket, mycket sparsamt. Jag vill helt enkelt inte lägga ut sådana bilder utan att få medgivande från dem som är med på bilderna.
Och just nu känns det för min del inte så angeläget att utverka några sådana medgivande.
Så det blir ett par artistbilder (en faktiskt tagen så sent som lördag kväll) med den oskärpa ovan sagda kamera ger när man utan blixt (det blir värdelöst med blixt) fotar artister i dåligt ljus.
Ändå tycker jag att det finns en närvaro i de båda bilderna från KB i Malmö.
På den tredje bilden är det fotografen själv som avtecknar sig likt en gäckande skugga.
Fler trissar med porträtt hittar ni här.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

lördag 7 november 2009

Och vad är det nu vi firar i morgon, då?

I morgon är det söndag igen och denna söndag, den andra i november, är det meningen att vi ska fira något speciellt.
I några reklamblad eller annonser i tidningar påstås det att vi ska fira Farsdag i morgon. Farsdag?
Är det någon slags dag tillägnad gamla humorfilmer eller möjligen buskis på teatern?
Några tycker att vi ska fira Fars Dag. OK, jag känner faktiskt någon som heter Dag, men denne Dag anser sig nog inte vara Fars ägodel.
Ja, ja. Jag vet att det är fars dag i morgon.
Och varför kan man inte skriva det då?
Fars dag, alltså, i stället för Farsdag eller Fars Dag.

Jah Hollis, kommissarie vid språkpolisen

Andra bloggar om: , , , , , ,

fredag 6 november 2009

Jah Hollis bättrar på biljettförrådet


I morgon kommer sångerskan Oumou Sangaré till KB i Malmö och vi är några stycken som ska dit och kolla in henne. Jag misstänker att det kommer att vara värt de futtiga 250 kronor biljetten kostade.
Och i samma veva som jag inhandlade dessa biljetter upptäckte jag att man just släppt biljetterna till Rod Stewarts konsert på Malmö gamla stadion i midsommarveckan nästa år.
Rod Stewart ja. Den där kostymklädde (Londonfödde) skotten som bor i Los Angeles och gödslar oss med skivor med gamla amerikanska schlagersånger.
Fast det stämmer inte riktigt in på min Rod Stewart. Han var en gång en lysande sångare med The Steampacket, Jeff Beck Group och inte minst med The Faces.
Han som gjorde en rad mycket bra soloskivor innan han smittades av någon slags discofeber och försvann in i glitterdimmorna.
Nu har jag handlat upp mig på ett gäng biljetter till konserten i Malmö (de dyraste i det man nu kallar The Golden Circle) i hopp om att i alla fall få en liten skärva av den gamle rock´n´soulsångaren Roderick Stewart som jag aldrig sett live.
Så som han lät i videon här ovan tillsammans med sina Faces.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Tema Fredag: Svävande

Ett sista fredagstema hinner jag väl med innan det är dags att sova. Då får det bli dagens tema på Sinneskattens blogg, och hon vill att vi ska tolka något Svävande.
Att vara svävande kan ju vara att vara lite otydlig, med det första jag tänkte på var texten till John Holms Ett enskilt rum på Sabbatsberg.
En sång som på ett mycket fint sätt handlar om döden och som börjar med orden "I natt svävar änglar vid din sängkant...".
Men jag väljer en bild som inte handlar om änglar och döden: ett moln som svävar fram över huset jag bor i. Moln är vackra och kan sätta fart på fantasin.
Och så svävar de fastän de kan innehålla både regn och snö.
Här hittar ni fler tolkningar.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Fredagsfärger 6 nov: Rött, svart, beige

Fredagsfärger är tillbaka på banan igen efter ett uppehåll i allhelgonahlegen.
I veckans bild/er ska det finnas inslag av rött, svart och beige. En genomgång av arkivet (i väntan på att tvätten ska torka så mycket som möjligt i vårt kassa torkrum) visar att det inte är någon omöjlig kombination.
Faktum är att jag har hittat flera motiv att välja på, men jag väljer en bild där det är det är beige som är mest framträdande. Spana in sakerna som blomsterförsäljaren exponerar sina varor i.
Och rött och svart finns det ju en del av lite här och var i bilden.
Flera bidrag med denna färgkombination hittar ni här.
Ha nu en fin helg.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Snacka om en dålig dag på jobbet...


Då och då dyker det upp små videosnuttar på Youtube som snabbt sprider sig och blir tittarsuccéer.
Den första jag själv minns (det kanske inte var just på Youtube men det var ett internetfenomen) var killen på kontoret som gick lös på sin dator när den inte funkade som han ville.
Jag vet att diskussionerna gick höga hurvida kontorskillens bärsärkagång var äkta eller om det var något som var iscensatt.
Själv får jag varje vecka en del mer eller mindre roliga tips via ett litet e-postbrev från den brittiska tidningen The Word. Something for the Weekend heter det och det går väl ut till alla som registrerat sig på deras hemsida.
The Word konstaterar lite torrt om klippet här ovan att man ska nog inte prata med den stackars gaffeltruckföraren om att man haft en dålig dag på jobbet.
Snacka om att bli dränkt i sprit!

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

torsdag 5 november 2009

Snöblandat regn – fy för den lede!


Nej, det gick, trots mina goda föraningar, inte vägen i kvällens quiz heller.
Middagen på Fagans, som inledde aftonen, var hur bra som helst. Men på Pickwick blev det ståplats i dartrummet och kanske inte bästa läget för kommunikation kring frågorna trots att vi var ett bra gäng.
Jag orkade själv inte vara nog påstridig i ett par av frågorna: hade jag det, hade vi lagt ytterligare två poäng till de vi nu fick ihop och därmed hamnat bland de tre bästa lagen.
Nu var det ett lag yngre förmågor som tog hem vinsten på en poängsumma som fick många gamla rävar att undra om det inte funnits en och annan mobiltelefon med i spelet. Vem vet?
Kanske hade vinnarna bara den perfekta blandningen av kunskaper för att ta hem det hela utan fusk.
Dessutom föll det snöblandat regn när jag cyklade hem. Detta måste vara en av de vidrigaste vädertyper man kan tänka sig, alla kategorier.
Se bara hur det gick vid slaget vid Lesna.
Och om ni undrar varför jag illustrerar detta inlägg med en tidig låt av en ung version av de gamla bredbenta denimboogie-poprockarna Status Quo, så får ni hia er ett tag.
Förklaring kommer så småningom här på bloggen.
Nu måste jag slafa.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

onsdag 4 november 2009

Mycket på glädjeagendan i afton

I går kväll besökte jag min gode vän BT och vi delade på några öl och en rätt bra skvätt Talisker och pratade om gamla tider och om vad vi väntar oss av framtiden (och lite om läget just nu).
Dryckeskonsumtionen har utan tvekan haft en dämpande effekt på aktiviteterna i dag, men nu är jag redo för nya tag.
Och det artar sig till en trevlig afton med mycket som väl får anses ligga på (eller säger man i?) glädjeagendan.
Först ska vi träffas några stycken på Fagans för att lösa in en quizvinst därifrån, det vill säga en middag för fem.
Därefter blir det chans till ännu en quizvinst, men då ska vi först ha förflyttat oss till The Pickwick Pub. Där är det i vanlig ordning onsdagsquiz och jag känner på mig att det är vårt lag som ska vinna i kväll.
Håll er uppdaterade om hur det gick via denna blogg.
Vi hörs!

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

söndag 1 november 2009

Ordning och reda på Jah Hollis

Gårdagen, lördag, blev en vilodag mellan två arbetsdito.
Den enda större(?) ansträngningen bestod i att jag var i väg och handlade och kom på att jag kanske skulle köpa något ätbart att ha med till jobbet i dag.
Ofta blir det annars färdig sallad inhandlad på någon mack på vägen (kan vara gott, men är väl inte så ekonomiskt), eller att någon på jobbet drar iväg och handlar snabbmat: hamburgare, kebab eller pizza eller något i den stilen (kan vara gott, men kanske inte alltid så nyttigt).
Men nu passade jag på att köpa lite grönsaker och en hel grillad kyckling.
Det blev sallad med kyckling, grönsallad, tomater, gurka, gul paprika, rödlök och för att få upp matigheten lite: stora vita bönor och kidneybönor. Och så olja, vinäger, salt och peppar över det.
Det blev gott och det blev mat både i gårkväll och på jobbet senare i dag.
Medge att det är ordning och reda på mig nu.
Vem vet, det kanske är början på ett helt nytt liv. ;-)

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Fototriss den 1 november: Fruktigt



Ja, så var det november och månadens första inlägg på bloggen blir en fototriss.
Jag jobbar både söndag och måndag, så det lär inte bli många tillfällen till att ta några bilder.
Jag förlitar mig i stället på mitt väl använda arkiv för att hitta tre bilder på veckans tema: Fruktigt.
Bilderna är, nerifrån och upp:
1. Någon slags fallfrukt från ett träd som står ett stycke från mitt hus. Det är frukter som ingen bryr sig om, antar jag och som hamnar på marken tillsammans med skräp från McDonald´s och liknande.
2. Hoegaarden, ett mycket fruktigt belgiskt öl. Prima sommardricka.
3. En frukt-, cider-, juice- och vinägerhandlare i Dublin. Köper man vissa varor ur sortimentet får man en fri shot whiskey på köpet. Mera sådant!
Ha en fortsatt trevlig helg och gå in och kolla fler fruktiga fototrissar här.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,