Twingly statistik

tisdag 25 augusti 2009

Jah Hollis ska ge sig ut på kräftjakt

Augusti.
Traditionella kräfttider här i Sverige även om man numera, och inte som då den den officiella kräftsäsongen var reglerad, kan äta detta skaldjur året om.
Men den tid då man kunde ge sig ut och fiska prima svenska flodkräftor lite överallt i landet är ju sedan länge borta. Kräftpesten har nästan gjort slut på det nöjet och numera anses väl signalkräftorna, som fick ersätta de pestdrabbade flodkräftorna, vara höjden av lyx när man ska ordna med kräftkalas.
Så till en normal kräftfest är man utlämnad till ett utbud av frysta kräftor från Kina, Spanien, Turkiet och ytterligare ett och annat kräftodlarland.
Själv ska jag på kräftfest kommande helg, till gudbarnet och hennes föräldrar. Och jag har lovat jaga fram något gott ur det stora urval som finns och har naturligtvis kollat tester till förbannelse.
Men frågan är om man verkligen kan förlita sig på dessa tester och om det går att få tag i de sorter som fått bästa betyg. Man vill ju inte gärna sitta och suga på översalta eller dysmakande kräftor.
Så alla ni där ute som redan varit på kräftorna i år: Har ni några bra tips om några märken och sorter ni tycker jag ska försöka hitta i frysdiskarna?
Era tips tas emot med glädje och tacksamhet.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Eva Nygren sa...

Jag är själv kräfta och rekommenderar att du satsar på krabba istället. Mycket, mycket godare. Kräftor (undertecknad undantagen) är lömska (osäkert om de är goda eller inte) och rätt trista egentligen, smakar mest dill. Och den smaken har de ju snott.

Jah Hollis sa...

Visst är det gott med krabba. Jag har smaskat i mig sådan bland annat på Inishmore utanför Irlands västkust.
Men krabba kan inte ersätta kräftor. Det handlar om så mycekt mer än bara kräftätandet. Det är en helhetsupplevelse (snaps och öl, eller vin, givetvis) där inget kan bytas ut.

Bengavoice sa...

Det är ett lotteri att köpa kräftor. Men om man gör en ny lag kan man rädda det mesta.
Häromveckan köpte jag femtikronors kinesiska jumbo på Hemköp och kokte en ny lag - www.tasteline.com/Recept/Kraftlag. Det blev utmärkt. Och de behöver inte ligga i lagen flera dygn, bara några timmar har stor effekt. Om de är tinade.

Alla smutsiga detaljer sa...

Mitt tänkta råd om ny lag är ju givet så jag ger mig.