Twingly statistik

onsdag 19 januari 2011

Nya Mojo en orgie i Neil Youngs musik


Lagom till mina sjukdagar, när jag på grund av förkylning tvingades stanna hemma från jobbet, damp det senaste numret av brittiska musikmagasinet Mojo ner genom brevlådan.
Mot mig på omslaget grinar en ung Neil Young med tänder som kanske inte är oklanderligt skötta, men med ögonen lysande av entusiasm (och kanske något intag av något slag).
Bilden är tagen under den tid i början av 1970-talet då skivan Harvest kom till och gav Neil Young en hitlåt (Heart of Gold) och en (ofrivillig) plats i rockstjärnerampljuset.
Det är 40 år sedan inspelningen av Harvest inleddes och därav drar Mojo på för fullt med intervjuer, artiklar, en bifogad cd med andra artisters tolkningar av hela Harvest-skivan och så (naturligtvis) en lista med de 50 bästa Neil Young-låtarna (där bland andra Nina Persson och Reine Fiske från Dungen fått vara med och välja favoriter).
Låter det gubbigt och nostalgiskt?
Jamen tyck det då!
Det finns naturligtvis många som inte har någon relation till Neil Young eller till Harvest.
Men få som seriöst gör eller lyssnar på musik nu (eller de senaste 40 åren) har nog på ett eller annat sätt påverkats av Neil Young och hans musik, eller kanske hans attityd till musiken.
Kompromisslös är bara förnamnet.
Och det har gått bra för honom i alla fall, utan att han knäfallit för industrin.
Och på vägen har vi fått låtar som Powderfinger som Neil Young här nedanför (för 20 år sedan) framför med ett av sina mer trogna kompband; Crazy Horse, vars gitarrist Frank "Poncho" Sampedro (som fick ersätta Danny Whitten som dog av en drogöverdos) i en av Mojo-texterna beskrivs som "a proper hippy who carried a gun and did drugs for breakfast".
Jag lär återkomma till Neil Young och hans många gånger så motsägelsefulla liv och leverne och skapande.Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Eva Nygren sa...

Han är bra, riktigt bra. Har faktiskt något gemensamt med Jussi som jag skriver om. Något ständigt sorgset i anslaget. Så kan det bli.

Per-Anders sa...

Neil Young är grym. Hade hellre sett att han kommit till Sundsvall i sommar än The Eagles.

Jah Hollis sa...

Eva: Han har allt.

P-A: Det hade varit ett större lyft för Sundsvall, utan tvekan.