Twingly statistik

lördag 22 januari 2011

Veckans fönster 114: Lyxigt 2


Veckans fönsterutmaning består i att hitta ett fönster som kan klassas som lyxigt.
I den begränsade värld där jag rör mig nu så kan jag inte komma på något bättre än en titt in i första klass på ett Öresundståg (en titt genom plexiglasdörrar, men det finns lyxiga(?) fönster därinne).
Jag vet inte vem som åker första klass på Öresundstågen, men det kan ju vara skönt om man åker någon längre sträcka. De går faktiskt till såväl Göteborg som till Kalmar, Karlskrona och Helsingör.
Jag har hört, men aldrig råkat ut för det själv, att andraklasspassagerarna inte på några villkor får använda första klass om det så är knökfullt i resten av tåget. Regler är till för att följas och finns det nu folk som vill betala för första klass och så vidare.
Utsikten är dock densamma i första och andra klass.
Fler lyxiga fönster hittar ni i kommentarerna här.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

14 kommentarer:

BP sa...

Har inte åkt ett "riktigt" tåg på minst 20 år. Så lite upplysande bilder om hur lyxigt det kan vara i första klass tar jag tacksamt emot;-)

Klimakteriehäxan sa...

Första klass känns klart lyxigare än andra. Men en gåta finns i sammanhanget: vid ett par tillfällen när jag beställt tågbiljett har det visat sig att FÖRSTA KLASS BILJETT HAR VARIT BILLIGARE ÄN ANDRA KLASS. Antar att det är något med tillgång och efterfrågan, men min hjärna räcker ändå inte till för att få det att gå ihop.

Susanne sa...

Jo, det stämmer att man blir bortkörd från förstaklass om man har andraklassbiljett, även om det är tomt där inne och proppfullt i övriga tåget. Har sett det ett par gånger.

Förra året reste jag i första klass i jobbet och det var bara för att biljetten var billigare där, precis som Klimakteriehäxan skriver.

Egentligen är det så onödigt med de där förstaklasskupéerna. Samsas om det som finns i stället.

Rajson sa...

Undrar om de tvättar fönstren bättre i första klass, kunde vara en anledning att åka där. Har retat mig fördärvad under min resa i Alperna över alla dassiga fönster.men de flesta är ju inte fotonördar som en annan.
Beställde idag resa till Sthl, det blev en första klass. Var 50kr dyrare, tyckte att det var värt det. Får ju gartis kaffe o tidning. Så jag får passa på och dricka för hela veckan, ha, ha!

Ninni sa...

Lite fånigt är det med förstaklassvagnar på tågen. Men kanske är det så att man får betala för att få åka i lite lugnare miljö. Sist hamnade jag i en barnkupé omgiven av barnvagnar. Då hade jag nog egentligen kunnat tänka mig att lägga till lite för att få sitta ifred :)

Anna tassar in.. sa...

Jepp där ska lyxåkarna ta plats..tjusigt sätt att åka..lite extra komfort..kaffe o tidning ingår..

Della sa...

Första klass åker jag inte så ofta, men jag kommer ihåg att jag gjorde det vid något tillfälle för några år sedan när det var billigare i första än i andra klass under sommaren. Och så slår det mig just att jag åkte första klass i Portugal en gång, men hur det var minns jag inte. Inget outplånligt intryck alltså.

B i r g i t t a sa...

Det är säkert lugnt och skönt för de som behöver det. Själv har jag bara åkt lyxigt en gång med KLM till LA. Det var en sann upplevelse.

Ja du Budapest förändras i snabb takt och det är spännande att uppleva. Mest ser man japaner och kineser i stora grupper som handlar dessa märkesvaror.

Pumita sa...

Hihi, det var ett tag sedan jag åkte tåg ngn längre sträcka men på flyget är skillnaden kanske mer märkbar. Hursomhelst, det är väl skillnad på folk och fä... :/

Sv: En egen lägenhet må vara en mänsklig rättighet men det är många i Sverige och än fler utanför landet som inte har ett eget fönster. Att ha en lägenhet i Stockholm(-s innerstad) är inget annat än lyx. Vet du vad de kostar?! ;)

Unknown sa...

Kan absolut vara skönt att ha tyst omkring sig om man ska långt.

Jag skulle nog allt välja Kirseberg framför Västra hamnen för att bo, men jag besöker det gärna (som alla andra) en sommarkväll.

Ha en fin söndag!

larans sa...

Visst kan det kanske vara lyx att åka första klass, men då får det nog vara billigare biljetter än i 2:a klass iaf.

Anonym sa...

vi får väl säga som så, denna vintern har det varit en lyx om tåget kommit i tid eller ens dykt upp :)
man brukar få möjligheten att pröjsa 30 eller 50 kronor om man har vanlig "dödlig" biljett men befinner sig i första klass vagnen, men om man inte känner för det så blir man utslängd.

Karin sa...

Bra tolkning av temat! Har aldrig testat denna lyx, men väl upplevt Öresundstågen proppfulla och 1:a klass tomt.

Pysselfarmor sa...

Ler när jag läser att utsikten är ju densamma ;-)

regler är till för att hållas...men det finns undantag. När jag fick punktering på min MC i Leksand och den blev bortforslad till verkstad (helg) så fick jag ta mig till Borlänge varifrån tåg mot Sthlm går. Tåget var på ingång så jag rusar bara ner iklädd all MC-utrustning och hjälmen i handen. Det var knökafullt men jag "fångade upp" en konduktör och beklagade mig....se första klass var tomt sa han. Jamen det får jag inte ut på försäkring...det fixar jag sa han gå in du. Jag fick betala andraklassbiljett men sitta förstaklass - nästan ensam. Gissa om jag tackade honom. Nästa tåg gick om flera timmar det hade inte varit roligt att gå omkring i ställ på sta'n ;-)

Jag skrev i bloggen JÄTTESTORT fönster och liten (liten text det ordet) väska...det är alltså en liten handväska som visas i det stora skyltfönstret.

Ha det gott.