Twingly statistik

söndag 1 december 2013

Hundra hus 2013 nr 72: Hotell Triangeln Malmö


Nummer 72 i mitt bidrag till Susannes fotoutmaning Hundra hus 2013 är ett av Malmös mest högresta och, när det skulle byggas, mest omdebatterade hus.
Det handlar om 69 meter höga 20-våningshotellet Scandic Triangeln som tornar upp sig vid trafikplatsen Triangeln (Triangelen som infödda malmöiter ofta säger) i centrala stan.
På 1980-talet fanns vid den plats där hotellet var tänkt att byggas låghusbyggelse och butiker i närmast barackliknande, låga byggnader.
Planerna på ett 20 våningar högt hotell väckte (som så ofta när det ska byggas i Malmö) ett ramaskri bland dem som ville ha kvar de låga husen på Triangeln och man gick hårt åt de styrande Socialdemokraterna som villa ha hotellet (bland annat för att de skulle ha något slags storstadskomplex).
Det sägs att Socialdemokraternas förlust i valet 1985, efter många års obrutet regerande, berodde mest på att man ville ha Triangeln-hotellet.
Moderaterna, som många uppfattade som motståndare till hotellbygget, blev, bland annat tillsammans med missnöjespartiet Skånepartiet (sin tids lokala variant av Sverigedemokraterna) valets vinnare och fick styra Malmö.
Trots detta stod hotellet, under namnet Sheraton Malmö City, klart 1989.
Nu har det stått där i över 20 år och det har bytt ägare och namn från Sheraton till Scandic, till Hilton för att nu åter heta Scandic Triangeln Malmö.
Och vad jag vet är det ingen i dag som vill att det ska bort.
När hotellet var nytt var det populärt att smita in och ta en tur i de genomskinliga hissarna på hotellets framsida och kolla in den vidunderliga utsikten från högsta våningen.
Jodå, jag gjorde det också innan det blev stopp för det nöjet.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Freja sa...

Ett hotell jag gärna skulle bo i!

BP sa...

Nu vet jag var jag ska övernatta om/när jag kommer till Malmö. Kul med all info hur hotellet kom till. Du är verkligen väl informerad eller så är Wiki din bästa vän också;-)