Twingly statistik

måndag 30 december 2013

Hundra hus 2013 nr 99: Hus från Bo01-mässan

Så har jag kommit till det näst sista huset i Susannes fotoutmaning Hundra hus 2013, och nummer 99 blir flera hus med en sak gemensamt.
Det är att de alla byggdes till den stora bostadsmässan Bo01 i Malmö, mässan som skulle ägt rum år 2000 och hetat Bo00, men som försenades och fick namn efter och ägde rum året efter, efter sju sorger och minst lika många bedrövelser under förberedelserna.
Men i och med att man hittade en lämplig plats vid havet, Västra hamnen, kunde man göra mässan stor och bjuda besökarna den blandning av stilar på boende man hade tänkt sig.
Allt blev dock inte färdigt i tid och när kungen och drottningen invigde Bo01 var somliga hus i stort bara skal som man inte kunde visa insidan på. I andra var det snygga lägenheter klara för visning och därtill kunde man ju beundra fantasin i många byggen och se hur första biten av jätteskrapan Turning Torso så sakteliga växte upp ur sin grop i marken och kolla in ekolekparken.
När jag besökte mässan tyckte jag, och många med mig, att husen låg avlägset, långt från Malmö centrum, och undrade om detta verkligen skulle överleva.
Men i det ”nya” Malmö har det gamla mässområdet växt ytterligare och Västra hamnen är nu en stadsdel som det finns många anledningar att besöka året om även om man inte bor där.
Och i morgon kommer då hus nummer 100, och det är kanske inte så svårt att gissa vad det är för en skruvad sak som får sätta punkt för min del av Hundra hus 2013.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anki sa...

Väldigt många... väldigt speciella hus. Minns när bomässan var och man fick se husen i nyheterna... mycket egendomliga hus tyckte jag då...
Tror jag anar vad som kommer imorgon :)

Pumita sa...

Verkar vara väldigt modernt med fyrkantigt! Inte mig emot men föredrar nog lite mjukare former. Du har tajmat in husinläggen väldigt bra, bara en kvar och jag antar att den bilden kommer innan tolvslaget. Gott Slut och Gott Nytt År!

B i r g i t t a sa...

Verkligen intressant arkitektur!
Gott Nytt År!