Twingly statistik

söndag 8 december 2013

Hundra hus 2013 nr 76: Skånetrafikens hus
Så har jag kommit till hus nummer 76 i min del av Susannes fotoutmaning Hundra hus 2013, och det är Skånetrafikens hus på Värnhemstorget i Malmö.
Värnhemstorget är sedan väldigt länge en knutpunkt för trafiken med bussar i, genom, till och från Malmö (en gång fanns det även spårvagnar där).
Trafiken har genom åren genomgått mängder av omläggningar som också inneburit förändringar av Värnhemstorget.
Vid en av dessa omläggningar för ett antal år sedan byggde man detta hus där Skånetrafiken, som (inte så överraskande) ansvarar för kollektivtrafiken i hela Skåne, skulle ha en del administration, biljett- och kortförsäljning och en väntsal.
Vid två av sidorna på huset (som väl inte oväntat i Malmö fått mycket kritik för dess utformning) är det också hållplatser för ett antal busslinjer som går inom Malmö.
Men en kort tid efter att man tagit huset i bruk stängdes vänthallen eftersom det var mycket stök med folk som använde den mest som värmestuga. Sedan stängde man biljett- och kortförsäljningen och lät kiosken som finns i huset ta hand om den.
Nu har kioskverksamheten svällt ut med ett fik och annan försäljning som fyller hela bottenvåningen i huset (en liten korvmoj hade man redan tillsammans med kiosken).
Det fungerar alldeles utmärkt med att kiosken också säljer kort och biljetter, men fiket verkar inte så våldsamt frekventerat.
Själv står jag ofta under det stora platta taket på framsidan och väntar på bussen. Där kan man sitta på en cirkelformad bänk (om det finns plats, det kan hända att en stor del är ockuperad av något sovande fyllo) och studera de hundratals cigarettfimparna på marken och hur cyklister fräser fram i full fart bland folk som väntar på bussen.
Jag låter kanske lite sarkastisk här, men vid Skånetrafikens röda hus på Värnhemstorget får man ett antal av Malmös problem ganska tydligt serverade: ett kraftigt drog- och alkoholmissbruk som koncentreras till vissa offentliga platser, mycket nedskräpning på ungefär samma platser och trafikanter av olika typer som visar mycket dålig hänsyn till sina medmänniskor.
Men i dag såg jag att Espresso House ska öppna i optikerns gamla butik tvärs över gatan från Skånetrafikens röda hus.
Det kanske kan ge lite glamour till denna lite trista plats.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

BP sa...

Huset ser lite malplacerat ut tycker jag, det verkar inte riktigt passa in där det står...
Synd att det blivit så sunkigt. Å ExpressoHouse är inte direkt någon höjdare heller, åtminstone inte deras kaffe.

Jah Hollis sa...

Nej, jag var väl lite sarkastisk angående Espresso House med. Är det något in inte saknas i de kvartetten så är det fik.