Twingly statistik

fredag 27 december 2013

Hundra hus 2013 nr 97: Mazettihuset i Malmö
Som nummer 97 i min del av Susannes fotoutmaning Hundra hus 2013 har jag valt Mazettihuset i Malmö, den före detta chokladfabriken som nu är kulturhus med mängder av verksamheter innanför väggarna.
Mazettihuset ligger mitt emot Arbetets gamla tidningshus vid Möllevången och omges av Bergsgatan, Friisgatan och Norra skolgatan.
Här startade Emil Nissen tillverkning av choklad, cacao och konfektyr 1888 och så småningom, på 1950-talet, fick företaget namnet Mazetti som även så småningom lades till familjenamnet.
Deras storsäljare var Ögoncacao som såldes i en förpackning med de karaktäristiska ögonen på. När Fazer tog över Mazetti i mitten av 1970-talet behöll man varumärket med ögonen för sina hushållsprodukter.
Fazer hade under en tid också tillverkningen av de välkända Dumleklubborna och -kolorna, något man kunde känna väl när man, som jag, jobbade på Arbetet tvärs över gatan.
När Fazer lade ner 1992 tronade fortfarande en stor förpackning Ögoncacao på taket till fabriken och det gör den fortfarande fastän huset sedan 2006 är Kulturhuset Mazetti med en blandning  av privata och kommunala och andra kulturverksamheter. I kvarteret finns även ett hotell.
Den som vill läsa mer om denna blandning av kulturverksamheter, och nöjesställen, kan kolla länken här.
Och chokladtillverkningen återvände till kvarteret 2004 då man under varumärket 1888 började tillverka kvalitetschoklad i samma del av kvarteret som Malmö Brygghus brygger och serverar öl.
Men det är en annan historia.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anki sa...

Så bra att det finns kvar detta vackra hus! Såå fina fönster och vackra ankarslut...
Nissens chokladfabrik fanns även i Norrköping i början av förra seklet. ..

Susanne Hultman sa...

Intressant att få veta så mycket om Mazetti och ögonkakaon. Rör mig sällan i de trakterna så jag vet har inte lagt märke till huset.