Twingly statistik

torsdag 6 september 2007

Ska Sverige styras från Egypten nu?

Egyptens ambassadör i Sverige har idéer om hur man ska kunna införa censur i Sverige så att alla läsare av Nerikes Allehanda i Egypten ska slippa riskera att se någon teckning av profeten Muhammed i tidningen.
Sina idéer ska denne ambassadör, som verkar ha lite övertro på sina befogenheter, framföra till Fredrik Reinfeldt när de träffas för att diskutera uppståndelsen kring Lars Vilks numera världskända Muhammedteckning.
Runt 20 ambassadörer från det man kallar "muslimska länder" ska medverka vid mötet. Den egyptiske ambassadören säger till DN att han tycker det är helt OK att lägga sig i svensk inrikespolitik.
Kanske borde man i Egypten, Pakistan och Iran, för att ta några exempel (ja de länder som på diplomatisk väg protesterat mot Vilks teckning) ta och sopa, rent framför sina egna dörrar till att börja med.

Jah Hollis

5 kommentarer:

Patrik "BP" Andersson sa...

Betyder det att Sverige inte ska få framföra åsikter till USA, Ryssland eller China t.ex.?

Att lägga fram sina hemländers synpunkter är den grundläggande funktionen för alla ambassader.

Det är först när synpunkterna åtföljs av otillbörliga påtryckningar (mutor&hot á la MPAA) som det är dags att ifrågasätta det hela.
Dessutom innebär mötet även att de svenska tankegångarna når Egypten.
Vem vet, kanske ett frö till yttrandefrihet där sås?

Jah Hollis sa...

Det är inte den grundläggande funktionen för en ambassadör att lägga sig i ett annat lands inrikespolitik.

Sverige stödjer förvisso arbetet för att utveckla mänskliga rättigheter i Egypten, men inte genom att blanda sig i landets inrikespolitik.

Och jag tror inte att vare sig USA, Kina eller Ryssland skulle gilla om en svensk ambassadör lade fram en radda förslag på inrikespolitiska förändringar i respektive land.

//SoP sa...

Jag blev så less på allt det där tjafset idag så jag stängde av radion- faktiskt, min livslina - ;-)Får känslan av att vi(Sverige) trippar på tå så tånaglarna kroknar för att slippa få en bomb i stadshuset ungefär-

Cliff Hanger sa...

Jag hade tänkt skriva ett inlägg exakt så som du gjorde i detta inlägg! Men sedan läste jag efter mötet att ambassadörerna hade haft en betydligt mindre framfusig stil och inte alls varit så krävande. Åtminstone enligt dem själva.

Jah Hollis sa...

CH: Dom kanske läste mitt inlägg och beslöt sig för att lägga om taktiken. :-)