Twingly statistik

onsdag 26 september 2007

Världens mest baktalade låt


Den är favorit bland coverband och gatumusiker av högst varierande kvalitet och kunskap. Det är väl få som undgått att höra någon version av Lynyrd Skynyrds Sweet Home Alabama.

Vad man glömmer är ofta att denna baktalade och sönderspelade låt i original med Lynyrd Skynyrd är en fantastisk rocklåt, en slags essens av den redneck-white trash-sydstatsrock som The Allman Brothers Band banade väg för.
Historien om Lynyrd Skynyrd (som trots att flera originalmedlemmar är döda fortfarande spelar), är också prima rockmytologi. Mitt i denna mytologi har de också lämnat efter sig ett antal mycket hörvärda plattor.
De hade ett eget sound där inte minst tre knivskarpa gitarrister drog ett tungt lass.
Och så hade de en trummis som heter Artimus Pyle.
Bara det.

Jah Hollis

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tufft trummisnamn. Nästan lika tufft som Rick Marotta.
Concrete Kid

Jah Hollis sa...

Tuffare!
Artimus Pyle var (är?) dessutom stenhård vegetarian, vilket kanske inte var så enkelt där det är Southern barbecue som regerar.
southernbarbecue.com/

Anonym sa...

Njae, jag vet inte om jag håller med dig Jah. Sweet Home Alabama är en rocklåt i de lättare viktklasserna, tycker jag. Just nu lyssnar jag på The Last Waltz, the Bands avskedskonsert. Den är tung. /Hermansson

Jah Hollis sa...

På The Last Waltz finns det väldigt mycket bra musik med bra artister samlad. Men man undrar ju vad Neil Diamond har där att göra (fast jag vet varför han fick vara med).
Och den riktigt tunga The Last Waltz hittar du här :-):
www.youtube.com/watch?v=4hxdRva7lGo

Men jag står fast vid mitt omdöme om Sweet Home Alabama. Du snackar med en gammal Skynyrd-fan här.

Anonym sa...

Går just igenom min "Best Of" med LS.
Dom kan sjunga i stämmor, ammrisarna..
Concrete Kid