Twingly statistik

lördag 3 januari 2009

En helkväll framför tv:n - på gott och ont


När vi nu gått in i 2009 är läget det, att jag fortfarande inte äger någon tv.
Men min gode vän BT gör det, och medan han befinner sig ute på jobb på de sju haven har jag fri tillgång till hans stora och platta tv.
Inte för att jag använder mig av den möjligheten särskilt ofta, men i går (fredag kväll) blev det många timmar med film på tv.
TV4 visade först tredje delen i trilogin Sagan om ringen, Sagan om konungens återkomst, och rakt efter den Terry Gilliams De tolv apornas armé.
Jag är ju gammal Sagan om ringen-fan och långt innan filmerna kom, läste jag Tolkiens böcker ett par gånger om.
De två tidigare delarna av Peter Jacksons filmtrilogi har jag sett på bio, och gillat mycket, men av någon anledning (men fråga mig inte varför) såg jag aldrig den avslutande delen.
Så den var ny för mig. Men oavsett alla invändningar man säkert kan göra mot mycket i berättelsen, satt jag som klistrad fram till dess att skeppet lämnat De grå hamnarna och Sam återvände hem till Fylke.
Som klistrad satt jag även framför De tolv apornas armé, fastän det kanske var fjärde gången jag såg den. Terry Gilliam har väl inte alltid lyckats genomföra sina visioner i långfilmsformatet, men här har han fått in en fullträff.
Så bygger filmen också på Chris Markers kortfilm La jetée (Terrassen), en av de filmer som gjort det alla största intrycket på mig i filmväg så här långt i livet.
Det är någonting med tanken på tidsresor som fascinerar mig, eller kanske skrämmer mig.
Men jag cyklade i alla fall hem i den svinkalla natten nöjd med min filmkväll.
Däremot tål jag fortfarande inte den reklam som avbryter filmerna på TV4 gång på gång på gång. Jag vet inte om de som lägger in reklamen i den kanalen tror att vi som tittar är fullständigt hjärndöda, eller tror att de kan hjärntvätta oss på något vis.
För att inte tala om all den egenreklam de gör för sina kommande programserier. Nu visade de säkert tio gånger under kvällen information om ett kommande lek/frågeprogram med de gamla vanliga uttjatade deltagarna.
Vad är det som får folk i komedibranschen och tv-programbranschen att ständigt ställa upp i dessa idiotiska lekar och tävlingar? Det kan väl knappast vara behov av pengar eller integritet eller stolthet?.
Jag vaccinerades i alla fall effektivt mot alla eventuella dragningar till att bänka mig framför tv:n när det börjar.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

10 kommentarer:

Emma sa...

Det är ju inte bara fyran som misshandlar program/filmer med reklam... SVT eller tv mitt i natten, bara de och då som reklamen inte trasar sönder allting.

//SoP sa...

Jag brukar göra ett litet överslag på vad som innehåller mest reklam, o spelar in det- Har tänkt extra mycket på det nu över helgerna när jag sett ovanligt mycket svt,o varit reklambefriad.

Jah Hollis sa...

E: Nej, jag vet att det hör till att filmer hackas sönder nuförtiden. Men jag kan inte riktigt vänja mig vid det.

SoP: Visst, har man möjlighet att spela in kan man ju slippa reklameländet. Fast den här gången var det inte läge för det.

Carina/ I huvudet på en samlare sa...

Sagan om ringen är bäst på film, har bara orkat med första boken och sen såg jag någon dålig variant - tecknad på 80 talet, den fick jag mardrömmar av.
/Carina
ps: kan inte heller vänja mig vid all denna skit reklam!!!

Jah Hollis sa...

Den tecknade varianten av Sagan om ringen gjordes av en som heter Ralph Bakshi 1978 och den var väl inte helt lyckad. Jag såg den, men fick inte några mardrömmar. Har snarare glömt den. :-)
Däremot gjorde Bakshi en barnförbjuden tecknad film som heter Fritz the Cat (1972) och den vill jag minnas var rätt kul.
Peter Jacksons Sagan om ringen tycker jag blev över all förväntan lyckad.

Liz1e sa...

tacka vet jag danska 2:an - reklamen instoppad mellan programmen/filmerna. När man ändå är i köket och kokar kaffe eller poppar pocorn:)

Klarabella sa...

Tv4 har reklam mellan nyheterna och vädret!!
I barnfilmerna har de inte reklam alls, men det kanske bara är jag som tittar på dem...?
Kanal 5 har flest reklamsnuttar, enligt en tjej som gjorde en undersökning om det på matten. Fast...det kanske inte riktigt hörde till detta. Men men.

Klarabella sa...

Förresten, jag har varit på BTs båt, om jag minns rätt. Vad stolt jag känner mig! ;)

Sånger från nedre botten sa...

Under jul- och nyårshelgerna har jag gjort flera försök att se långfilmer på reklamkanalerna, det har gått åt helvete var enda gång; antingen somnar jag eller så tappar jag intresset efter det sjuttioelfte reklamavbrottet på två timmar.

God fortsättning!

slow motion sa...

För några år sedan klockade jag fyrans filmavbrott för nyheter (och reklam). Det tjugo minuter långa avbrottet innehöll nio minuter nytt, resten var reklam.

Terrassen är ett guldkorn!

God fortsättning!