Twingly statistik

onsdag 7 januari 2009

Kanske ett bra argument mot fyrverkerier?

Det verkar som om det stora skolbranden i Södra Sandby utanför Lund nu kan få sin förklaring. Det finns misstankar om att ett par tonårskillars (som inte ens har åldern inne för att inneha fyrverkerier) lek med fyrverkeriraketer kan ha orsakat den kostsamma jättebranden.
Jag har aldrig förstått den här nya traditionen med att hålla på och brassa av dånande och eldfarliga nyårsfyrverkerier från lucia fram till efter trettonhelgen. Kanske har vi nu ett bra argument mot idiotierna här, om vi nu ska ta upp en allvarlig diskussion om fyrverkeriernas vara eller icke vara.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

7 kommentarer:

Alla smutsiga detaljer sa...

Fast, jag fattar inte riktigt. Det är ju förbjudet.

asapasa sa...

Jag håller med dig, men efter en diskussion med vårt kommunfullmäktige så anser de att alla vill ha fyrverkerier. En mänsklig rättighet att smälla av dessa smällare. Jag muttrar och undrar om det bara är jag som anser att detta är rena snurren.

Eva Nygren sa...

Det är en riktigt jobbig situation för skolan i Sandby. Man kommer att få ha undervisning inne i Lund för det "äldre" eleverna, på Vipan. Det är ruskigt att sånt bus kan få sådana konsekvenser. Bra att killarna så fort erkände. Men jag tror att många av eleverna har blivit skrämda av det som hänt.

Liz1e sa...

grabbarna har ju dessutom förstört stora delar av både sina egna och sina familjers liv. sorgligt alltihop, för alla.

Jah Hollis sa...

ASD: Vad är förbjudet? Inte att sälja och köpa fyrverkerier i alla fall.

I övrigt är ju skolbranden i Södra Sandby en tragedi för alla inblandade. Inte minst för alla elever på skolan som drabbats. Och bakom ligger ju hela problemet med denna förbannade fixering vid att det ska skjutas raketer en månad kring nyårshelgen.
Vad gäller en annan typ av skolbränder (de anlagda) brukar jag tänka att det är märkligt: Här i Sverige bränner man ner sina skolor medan man i andra länder kämpar med näbbar och klor för att barnen ska få gå i skolan och lära sig läsa och skriva och räkna.

Alla smutsiga detaljer sa...

Att sälja eller överlåta rakerter till barn under 18 år är förbjudet. Att skjuta fyrverkerier utan tillstånd i tättbebyggt område är förbjudet. Att sälja och använda smällare är förbjudet.

Jah Hollis sa...

ASD: Att sälja och köpa fyrverkerier är inte förbjudet.
Det är där problemet ligger.
Och att nästan ingen ser till att de förbuden du nämner följs. Förrän det, som i det här fallet, är för sent.