Twingly statistik

fredag 3 september 2010

Canned Heat: Bluesens och boogiens krigare

Jag tror aldrig att det amerikanska bandet Canned Heat någonsin spelat musik man kan kalla modern.
När de hade några hitlåtar världen över på 1960- och 1970-talet var det omarbetningar av gamla blueslåtar eller en nyare rocklåt uppbyggd som en bluestolva.
När de spelade på Woodstockfestivalen 1969 var det ingen nyskapande eller psykedelisk musik de bjöd jättepubliken på (även om de anammat en hel del av de rådande freds- och kärleksbudskapen) utan tuff, jordnära blues och boogie; boogie som kom att bli bandets musikaliska adelsmärke.
När de i onsdags landade på KB i Malmö, 41 år efter Woodstock, håller de fast vid denna, nu kanske ännu omodernare, musikaliska blandning. Bandet har genomgått fler medlemsbyten än ett hockeylag gör byten under en match men nu är tre av dem som stod på scenen i Woodstock med, som några bluesens och boogiens stolta krigare.
Det är hyfsat med folk på KB, mest män som är (som jag och mitt sällskap) komna en bit upp i åren.
Efter en kanske lite försiktig start tar det sig och det svänger stundtals rätt bra; jag (som såg Canned Heat ett par gånger i början av 70-talet) känner mig över förväntan nöjd. Det blev mer än bara nostalgi av det hela, mycket mer.
Och när bandet efter extranumret radar upp sig och tackar publiken slutar de med ett unisont: And don´t forget to boogie!
Ett levnadsråd så gott som något.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Erik "Semlan" sa...

Kul skrivet. Jag har någon gammal vinyl med gruppen. Canned Heat blev min inkörsport till den engelska pubrocken, som Dr. Feelgood, Dave Edmunds, Mickey Jupp, Graham Parker m.fl.
Har alltid haft ett gott öra till den musiken. ;-)

Jah Hollis sa...

Canned Heat var stora idoler i mina kretsar och jag kan tänka mig att de engelska pubrockarna hade lyssnat på dem en och annan gång med. Kul också att de har spelglädjen och svänget kvar när de nu alla har passerat 60-strecket.

LissenTo sa...

Det låter som en helskön spelning.
Stämning och professionella artister.

Ha en fortsatt skön lördag.//
Lissen

Eva Nygren sa...

Kul att du tar dig iväg till så mågna konserter. Boogie on!