Twingly statistik

tisdag 21 september 2010

Välkomna till sköna, nya SD-land

Hur många är det egentligen som blev förvånade över att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen i valet i söndags?
Inte jag i alla fall, även om deras framgångar i många kommuner var oväntat stora.
Det låg i luften på något vis efter deras resultat i så många opinionsundersökningar, och varför skulle vi i Sverige (som styrts av egoismens förespråkare i fyra år nu) vara förskonade från det som drabbat nästan alla andra europeiska länder?
Jag känner med alla som är besvikna, ledsna och förbannade nu, och värst känns det att man tycks leva i hjärtat av SD-land när man bor i Malmö (även om det finns SD-enklaver här och var över hela landet, som till exempel i delar av Hässelby i Stockholm och i småkommunerer i norra landet).
Tro nu bara inte att malmöiter, eller skåningar i gemen, är några hopplösa fall som köpt SD-politiken rakt av. Precis som i Stockholm, visade massor av folk i Malmö i måndags sitt missnöje med SD-framgångarna (märk väl också att Skånepartiet, som väl lätt kunde tävla med SD när det gällde att så misstro mellan människor, efter valet tycks ha raderats ut).
Och jag hoppas att kampen mot alla partier som arbetar för att bygga upp denna misstro mellan människor ska fortsätta att föras på ett smart och värdigt sätt, inte med våld och odemokratiska medel.
Visst kan det låta trist att påpeka det, men vi lever i en demokrati och då kan det gå som det nu har gått i Sverige. Vi kan inte förbjuda folk att tänka eller rösta på ett visst vis, det gör man inte i en demokrati.
Däremot kan man uppmuntra folk att välja bättre alternativ.
Jag tror inte att alla de som nu röstat på SD är några slags neandertalare som plötsligt kommit ur sina grottor och som hatar allt och alla som inte är som dom.
Det måste gå att få många av dem att välja andra alternativ.
Förutsatt då att vi har bra alternativ att erbjuda alla.
Det tror jag är utmaningen.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

fanny sa...

"egoismens förespråkare" skulle jag väl inte kalla dem. Jag väntade mig nog aningen lägre siffror för sd dock, 5,7 är fan högt.

Jah Hollis sa...

Jag tycker alliansen är egoismens förespråkare. De är efterföljare i spåren av Satsa på dig själv-rörelsen och tycks ha köpt sig många röster genom att ge folk som redan har det rätt bra lite mer av skattepengarna att handla för.

BP sa...

Från totalt ointresse vad gäller politik så har även jag nu öppnat ögonen. Lever man i en demokrati så får man (tyvärr) stå ut med konsekvenserna - i det här fallet SD, precis som du skriver. Nu har dpm "bara" 5,7 procent, vilket är 5,7 procent för mycket. Nu gäller det att "bemöta" valresultatet så att dessa 5,7% inte finns längre om fyra år.

Mikael K sa...

Instämmer och skriver under på utmaningen, förutom att väljarna i fråga i söndags var och fortfarande är neandertalare som hatar - men de kan ju förändras och utvecklas som vanligt, verklighetsfolk kan.