Twingly statistik

lördag 18 september 2010

Expressens politiserade skitjournalistik


Nu tycker jag vi har fått nog av vallöften och debatterande, och det ska bli skönt att valdagen äntligen är här i morgon, den 19 september.
Fredagskvällen avslutades väl valrörelsen på något vis (även om jag såg många valarbetare ute på stan i Malmö idag) med den stora partiledardebatten i SVT.
Och det verkar som om det ännu inte är avgjort vem som ska gå segrande ur detta.
Oddsen verkar vara för alliansen, och tar de hem det kan det ju bland annat tacka en stor och stark borgerlig (läs främst Bonniers) press som ju tagit ställning för alliansen, och det inte bara på ledarplats.
Det värsta exemplet är nog Expressen som under valrörelsen visat prov på en riktigt politiserad skitjournalistik. Siffrorna talar för sig själva.
Ett praktexempel är en artikel på nätet efter fredagens tv-debatt. Först har Expressen beställt en av dessa eviga opinionsundersökningar (där tv-publiken ska välja "vinnare" i debatten) och slår sedan fast att "Reinfeldt vann - trots allt".
Trots vadå? frågar man sig.
Jo, trots att de rödgröna vågade ifrågasätta den politik Reinfeldt och hans lydpartier i alliansen står för.
Eller det handlade enligt Expressens ordvrängare om "rödgröna attacker" på Reinfeldt personligen när man valde att lyfta fram exempel på människor som drabbats, på riktigt som Moderaterna gillar att säga, av alliansens i stora stycken diskriminerande politik där det bara är pengarna som styr.
Expressens journalister borde skämmas för att sätta sina namn under sådana partsinlagor.
Man kan ju tro att de skriver på uppdrag ev Reinfeldt själv.

Jah Hollis
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Alla smutsiga detaljer sa...

Det var väl egentligen något i den stilen jag menade när jag gnällde över journalistiken för ett tag sedan :)

Jah Hollis sa...

Fast då handlade det väl om att i princip all valbevakning i pressen var "snuttifierad och sensationslysten". Det tycker jag väl inte är detsamma som att somliga borgerliga tidningar, med Expressen som ett skräckexempel, politiserat sin valbevakning.
Men nog om det nu. Låt oss hoppas att det, trots denna massiva lobbyverksamhet, ska ske ett smärre under i dag (den 19 september). ;-)

Maria Berg sa...

Nej det är fel när media i sig tar ställning när det bara skall bevaka - fast går det någonsin att bara vara subjektiv?

Ååå dessa telefon försäljare - ett knep är att ha hela vagnen lastad med små barn gärna som skriker då vågar dom inte gå fram...hihi fast ditt gudbarn var ju 14 så henne i vagnen kanske varit fel fast å andra sidan hade det kanske varit så tokfel att dom inte kommit fram.
ååå fy för för dem som inte städar efter sig var än det må vara!
/MB
Som ännu inte helt säkert bestämt sig på vem hon skall rösta.

Eva Nygren sa...

Jag har funderat mycket över vad alla opinionsundersökningar som hysteriskt görs, gör med folk som har svajiga åsikter kring politik. Jag menar, om nu de röda är i underläge enligt fem (5!!) olika opinonsundersökningar och detta basuneras ut på alla sätt, då kanske många väljer att istället lägga sin röst på ett borgerligt parti som inte är så långt borta från ens förstahandsval. Jag tror att det speciellt nu när moderaterna mer och mer kommit att likna forna tiders folkparti, så är glidningen lätt gjord för vissa till andra blocket (å andra sidan uppträder Björklund mer och mer som en gammaldags högerman). Jaja. Vi får se. Om någon timme bör vi veta.

Jah Hollis sa...

Eva: Nu vet vi. Och det som hände var ju inte så kul. Jag håller med angående opinionsundersökningarna. Vem kollar hur pålitliga de egentligen är, och vad fyller de egentligen för funktion?