Twingly statistik

tisdag 3 december 2013

Hundra hus 2013 nr 73: Malmö stadshusFramme vid bidrag nummer 73 i Susannes fotoutmaning Hundra hus 2013 har jag kommit till Malmö stadshus, hjärtat i den kommunala förvaltningen i Sveriges tredje stad.
Malmös första riktiga stadshus var klart 1922 men blev i och med att staden och dess byråkrati växte snart för trångt.
Problemet ältades länge och man utlyste bland annat en arkitekttävling för att få till ett nytt stadshus.
Detta nya stadshus med fasad i grå marmor (det ingår också ett par sidovingar i rött tegel som smälter samman med de omgivande husen) var klart för inflyttning 1985.
Och även om Malmö sedan dess skaffat stadsdelsförvaltningar så är det här som makten i staden/kommunen finns samlad i sin tydligaste form.
Huset är placerat vid August Palms plats, med den gamla stadsdelen Möllevången åt ena hållet och Lugnet, där gammal bebyggelse under protester revs och ersattes med nya bostadskomplex, och är ganska diskret (prosaiskt kallar kommunen det i sin egen presentation) trots att det är stort.
August Palm var en skånsk skräddare, Mäster Palm kallad, som anses vara den svenska socialdemokratins fader, så namnet på platsen i det stadigt socialdemokratiska Malmö är inte valt på måfå (fast ironiskt nog tappade Socialdemokraterna makten i Malmö samtidigt som stadshuset stod klart).
Mäster Palm har också gett namn åt en gata, och har en minnessten rest över sig i en annan solitt socialdemokratisk stad i Sverige: Oskarshamn där jag föddes och växte upp.
I Malmö nya stadshus var jag under några är en flitig besökare då jag var reporter på den socialdemokratiska Malmötidningen Arbetet och fick bevaka även kommunala ärenden och fick träffa bland andra den tidens starke män i Malmö, kommunalrådet Joakim Ollén (M) och oppositionsrådet Nils Yngvesson (S).

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Marie sa...

Se där, lite malmöhistoria för den nyinflyttade. Intressant.

Annemor sa...

Takk for blikk inn i den sosialdemokratiske historien i Sverige.
Et emne jeg ikke har gikk nødvendig oppmerksomhet, tror jeg.
Ha en flott kveld :)
Mormor

Anki sa...

Inte det vackraste stadshus jag sett, men säkert väl fungerande. Tack för intressant information... alltid spännande att lära sig mer.

maria at inredningsvis sa...

Skön annorlunda blogg med schyssta designerpics:)

Kolla gärna in min blogg idag...en underbar webshop ala julklappar:)

Ha en fin vecka

LOVE Maria at inredningsvis - Swedish decor, food, and fashion