Twingly statistik

lördag 7 december 2013

Hundra hus 2013 nr 75: Station Triangeln Malmö

Hus nummer 75 i min del av Susannes fotoutmaning Hundra hus 2013 är en lokal järnvägsstation, Station Triangeln (här norra ingången), som byggdes mitt i Malmö i samband med att man drog fram Citytunneln under stan.
Citytunneln började byggas 2005 och är en 17 kilometer lång järnvägsförbindelse med en sex kilometer lång tunnel med dubbla järnvägsspår under centrala Malmö.
Malmö central var tidigare en ändstation där tågen fick köra in och sedan tillbaka mot andra destinationer. Med Citytunneln gick tågen direkt vidare till bland annat Köpenhamn och östra Skåne.
Förutom en ny underjordisk stationsdel vid Malmö C byggde man en lokalstation vid Triangeln i centrala stan och en station vid Hyllie där tågen har fortsatt förbindelse med Köpenhamn via Öresundsbron.
Station Triangeln har en fräck arkitektur där ingången till biljettautomater och hissar och rulltrappor ner till tunneln närmast påminner om något slags rymdstation.

Jah Hollis

PS. Citytunneln var klar att invigas i december 2010 och bygget både höll tidsplanen och blev billigare än beräknat. DS.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anki sa...

Oj... viken häftig station! Precis som du skriver så för den tanken till en rymdstation...

Yohanna - Fotograf i Hälsingland sa...

Oj vilket häftigt ställe! :)