Twingly statistik

torsdag 26 december 2013

Hundra hus 2013 nr 96: Gamla folkbadhuset MalmöMitt hus nummer 96 i Susannes fotoutmaning Hundra hus 2013 inrymmer Bostadsrättsföreningen Gasklockan och ännu tidigare fanns där Malmö Folkbad.
Ibland är det värt att betänka de bekvämligheter vi har i våra bostäder i Sverige och som vi ser som självklara.
Det är inte så väldigt länge sedan det inte var standard med bad och dusch i våra hem och många av de äldre generationerna har växt upp med kommunala badhus som stället där man fick hålla sig ren, i alla fall då utomhusbad var enda alternativet.
Folkbadhuset i Malmö, beläget vid Drottninggatan och granne med Rörsjöparken, byggdes 1909-10 av Malmö Sjukkasseföreningar och där kunde allmänheten bada och hålla sig rena och dessutom simma i bassäng med varmvatten.
Kort därefter tog Malmö stad över badhuset och i sin tur arrenderade man ut det till en privatföretagare som tog hand om badverksamheten. Med tanke på dagens debatt om privatiseringar kan det vara intressant att citera vad som skrivs i Sällskapet Skånes årsbok 1930 om detta: Det visade sig emellertid icke lämpligt att folkbadet drevs som enskilt affärsföretag. Dess egenskap av socialt vårdande institution medförde förpliktelser för vilka kommunen själv borde svara. Den 24 maj 1917 införlivades Folkbadhuset med Malmö stads affärsdrivande företag och befordrades samtidigt till sitt nuvarande officiella namn Kommunala varmbadhuset i Malmö.”
Ord och inga visor, skulle man kunna säga. 
Så småningom fick alltfler lägenheter badmöjligheter med eller utan dusch och behovet av Folkbadet minskade.
I mitten av 1980-talet totalrenoverades huset och nu är det Bostadsrättsföreningen Gasklockan som äger det och de har ett 20-tal lägenheter där och en del lokaler för annan verksamhet.
Bada får de som bor där i dag göra i sina egna lägenheter.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

ulla laiho sa...

Jag tycker de här gammaldags husen är väldigt charmiga med sina utsmyckningar och lite rundare linjer. De är inte alls lika strama som "moderna" byggnader.

Anki sa...

Ett vackert hus! Inte många som minns idag hur det var för inte såå länge sedan (eller är det jag som är så gammal...?)Jag har bott "halvmodernt" med bad i källaren - min mamma hyrde ett rum och kök med vattenkran i trapphuset (som frös på vintern), dass på gården och bada fick man göra i balja på köksgolvet... och detta var i mitten av 1960-talet. Jag växte ju inte upp hos henne och minns att jag tyckte att hon bodde fruktansvärt omodernt...