Twingly statistik

söndag 6 april 2008

Jakten på det fulländade gitarriffet


Den lediga lördagen mellan jobbet fredag kväll och söndagspasset blir det sällan mycket med. Jag är helt enkelt för trött för att ge mig på några mer avancerade projekt än att uträtta diverse nödvändigheter.
Så var det också i dag då jag inte ens orkade masa mig hem till någon bekant för att på tv se MFF spela allsvensk fotboll borta mot Djurgården.
Men MFF klarade sig väl med äran i behåll utan min hjälp och Niklas Skoog visade att det fortfarande är motiverat att ha honom med i startelvan.
Varför somliga av Djurgårdens fans ska envisas med att försöka leva upp till alla fördomar vi har om dem begriper jag dock inte.

Elever vid en i rockkretsar högt aktad musikskola i England har röstat fram vad de tycker är de 25 bästa gitarriffen genom tiderna. Jag vet inte om det är förvånande eller inte att Deep Purples Smoke on the Water placerar sig som etta.
Själv begriper jag inte riktigt vad Guns N´Roses och Chuck Berry har på listan att göra om det nu handlar om rockriff.
Ännu mindre begriper jag att rockens ur-riff, Rolling Stones Satisfaction (eller för den delen Jumping Jack Flash), tyckas ha fallit i glömska. Neil Young har ju också fått till det ibland.
Videon ovan har inget med omröstningen i England att göra (vad jag vet) men många av valen i den sammanfaller ju med den engelska riff-smaken.
Men jag misstänker att jakten på det fulländade riffet går vidare där ute bland alla upptäcktsresande i rock´n´rollvärlden.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Gina sa...

Varför är det ingen som nämner Oh Well? Den kanske inte är så värst avancerad men väldigt effektfull.
(Just nu njuter av av den i Tom Pettys version)

Jah Hollis sa...

Jag antar att du menar den Oh Well som Peter Green skrev och som ur-Fleetwood Mac (nästan) gjorde i originalversion.
Där är det väl snarare så att riffet är så delikat att man inte märker att det är ett riff.
Men jag håller med. En fantastiskt bra låt, och ett riff värdigt en topp-placering:
www.youtube.com/watch?v=KE4HGlmtOcg