Twingly statistik

lördag 26 april 2008

Så olika kan man beskriva en händelse

Många demonstrationer har jag sett i Malmö i mina dagar, och jag har vid något sällsynt tillfälle själv gått med i en demonstration.
Av erfarenhet vet man att frågan om hur demonstrationen förlöpte och om hur många som gick med kan få rätt olika svar beroende på vem man ställer den till. Vid demonstrationerna på första maj brukar arrangörerna ge sin version, medan polisen som övervakar det hela ger sin version och så brukar det fungera vid de flesta demonstrationer.
Dagens demonstration, som väl får sägas vara av det ovanligare slaget, missade jag dock helt, men det hade jag förmodligen inte gjort om jag i förväg känt till den.
Det var kineser boende i Sydsverige (kanske i Danmark också, inte omöjligt) som demonstrerade för OS i Peking och för Kina i största allmänhet.
Även Sverige lär ha fått en och annan kärleksförklaring i form av slagord under demonstrationen.
Jag fick vetskap om demonstrationen först när jag hittade ett blogginlägg om den.
Där beskrivs den i mycket positiva ordalag och enligt inlägget ska det ha varit "hundratals" kineser som var med i demonstrationen.
Exakt hur många "hundratals" är får vi inte veta men det borde väl då vara minst ett par hundra, eller?
Då tittar vi in hos den stora, dominerande, tidningen Sydsvenskan i Malmö, som man ju tycker borde ha bevakat denna synnerligen aktuella nyhetshändelse. Men det verkar ha varit en skral bevakning, om ens någon bevakning alls.
Inte en bild från demonstrationen finns det på webben, och den kortfattade artikeln om den tycks bygga på ett TT-telegram.
Och enligt Sydsvenskan var det "sammanlagt drygt hundra" svensk-kineser som deltog i demonstrationen.
Sammanlagt?
Ja, vad annars?

Jah Hollis

PS. När kineserna i Sydsverige och Danmark samlas på Kasino Cosmopol i Malmö för att fira det kinesiska nyåret brukar de vara en bra bit över ettusen personer. DS.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Blogge Bloggelito sa...

200 personer är nog ganska närmast sanningen. Jag har 163 bilder att backa upp min uppgift med. Hur många har Sydsvenskan?

Jah Hollis sa...

Blogge: Som jag skriver hade Sydis inte en bild från demonstrationen. Det är nästan så att man kan få för sig att det tagits några politiska hänsyn i nyhetsbevakningen här. (Man kan fråga sig hur en pro-tibetansk demonstration av samma omfattning bevakats).
Vad jag ville visa var att en bloggare kan bevaka en sådan här händelse bättre än den stora tidningen med alla sina resurser.
Dock tycker jag du kunde varit mer specifik än de luddiga "hundratals" deltagare.
Men 200 är väl så precist som man kan önska sig.

Anonym sa...

I Stockholm var det säkert över 2500 svenskkineser som deltog i manifestationer, tåget var över 1 km lågt med 4-5 kolumn. Men DN och TT "uppskattade" till runt "500"! Jag tror kinesernas påstående om "mediadistortion" har hög sanningshalt. Det skrevs ingeting om de tusentals kineser i DN, fokusen var isället på en kvinna som viftade med tibetansk flagga(?)som blev utvisad av polisen från Sergelstorget. Vi vill höra vad kineserna vill säga, eftersom Aktuell har annonserat om manifestationen kvällen innan. Innan TV reportage om det heller. Man kan inte låta bli konspiratorisk.
Varför är man så rätt att rapportera sanningen? Vad har den riktiga journalistiken tagit vägen?

Jah Hollis sa...

Anonym: Ja, man kan verkligen undra. Det verkar som om man inte vill att någon ska få tycka att det är positivt att OS ska äga rum i Peking.
Inget gott ska få sägas om det.