Twingly statistik

måndag 14 april 2008

Förklara hur gud kan tillåta detta


Så var det så illa som de flesta av oss nog hade börjat inse.
Den lilla flickan Engla, som man letat efter i en vecka, är död, mördad av en vuxen man som nog är en av landets mest hatade nu. Och personligen kan jag inte fatta vad det är som får en människa att göra något sådant, mot ett barn eller mot vem som helst.
Nu ställer naturligtvis kyrkan i Stjärnsund, där Engla kom ifrån, upp och hjälper och ger stöd åt människorna som känner sorg och förtvivlan över det fruktansvärda som hänt.
Och det är kanske i sådana lägen som kyrkan verkligen kan visa sin styrka.
Samtidigt måste det vara svårt, svårare än vanligt, att tro att det finns någon gud som vakar över de små när något sådant här kan få hända.
Jag tror själv inte på gud (men respekterar att andra gör det) och jag begriper inte hur vi människor kan bli sådana, att vi begår sådana handlingar som den som nu erkänt mordet på Engla, och ytterligare ett mord, har begått.
Men jag skulle vilja höra någon, som tror att det finns en allsmäktig gud som vakar över oss människor, förklara hur denne gud kan tillåta att sådant här får hända.
Om och om och om igen.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

17 kommentarer:

Anonym sa...

Ja han har gett oss fri vilja!! För att vi ska få vara fria! ALLA är fria under hans vingar och sen väljer han noga dem han vill ha i sitt himmelrike. Så fungerar det. Vi är bara människor men vi har alla Gud inom oss men den fria viljan gör oss till BARA människa.
Gud är en kraft en energi som finns i allas själar i våra hjärtan och en del har mer eller mindre Gud i sig. Så är inte Gud en gammal gubbe med vitt långt skägg utan Gud är kraften som fick universum att skapas. att bli jord sol och måne och människor och djur. Allt detta är den stora väven med drömlika mönster som alla får dela på. En fri vilja att göra gott eller ont! kram!

Anonym sa...

Med Han menas Gud så egentligen ska han heta DEN! Gud är ingen människa.
URKRAFTEN som skapade Universum...

batti sa...

Ja...eller också är det ännu enklare. Gud finns inte. Men skit samma.

Det som har hänt är så hemskt att man på allvar kan ifrågasätta om en sådan person inte har förverkat sin rätt att finnas. Jag är emot dödsstraff, men jag är också emot att samhället ska släppa ut sådana här vidriga människor igen.

Allt annat än en livstidsdom är ett hån och jag skiter i om han borde få vård. Han borde ALDRIG mer få komma ut.

Anonym sa...

Gud skapade människan sägs det.
Lyckades han bra med det?
Gud är god...eller?

Hade jag varit Gud hade jag sett till att inte skapa så många idioter som det visat sig finnas på den här planeten.

Tror tyvärr inte ett skvatt på någon Gud. Trodde jag gjorde det förut men det visade sig vara inbillning. Som för så många...

malin sa...

Sådana här dagar, när jag tvivlar som mest är också de dagar som jag behöver min tro mest. Jag har en rätt stark tro på Gud, men när de hittade Engla erkänner jag att jag undrar, - Vad håller Gud på med?/ Malin, www.mintro.se

Liz1e sa...

Jag ansluter mig till Malins tankar. Tack för musiken Jah Hollis, den berör.

diana sa...

Tror inte att Gud har något med det här att göra. Är inte direkt troende, men uttrycket "den Gud älskar tar Han först" är en viss tröst.

Jah Hollis sa...

Anonym 1: Varför vann då den fria vilja som gjorde ont i det här fallet?

Batti: Om vi tar oss rätten att utdöma dödsstraff, sänker vi oss inte då till samma nivå som en mördare?

Och ni som tvivlar nu, jag har, som jag skrev i mitt inlägg, all förståelse för er.

Och musiken är Tom Waits Georgia Lee, en låt som ställer frågan varför gud inte vakade över låtens Georgia Lee. En parallell till min fråga om Engla.

Anonym sa...

Jag har varit emot dödsstraff länge, men detta får en att undra, denna man skall inte få komma ut i samhället igen, och jag själv vill inte betala för hans uppehälle.
Jag bor själv i närheten av Stjärnsund och har mycket anknytning dit, Det var en lugn, trygg och vacker plats och många flyttar dit för att skydda barnen från div våldsdåd och handlingar, jag vet inte vad denne Gud säger om mina tankar, men det är mina tankar...

Syster Yster sa...

Jag är nog så jordnära så jag bryr mig inte riktigt om Gud i en sådan här fråga.
Jo jag tror, på någon kraft, men jag tror inte på Gud eller någon annan som en varelse.
Jag tror på energier som samlas och ger kraft till vidare liv. När vi dör så ger vår kraft styrka åt någon annan. Att vi går i kyrkan när det hände allvarliga saker beror för mig på att det är ett vackert rum som andas lugn och stillhet. Oavsett vad det kallas så bör mannen i fråga låsas in på livstid på något säkert ställe. Gärna bland likasinnade så han inte får det för behagligt.

//AT sa...

Jag utgår från att du postulerar Guds existens i din rubrik. Det enklaste svaret är då att Gud tillåter människan att vara ond.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Teodic%C3%A9problemet

Örjan sa...

Hej,
Ja......det går alldrig att förstå en sådan här händelse, det är helt ofattbart. Miste själv en syster när jag var liten där det fanns en vållande i trafiken. (rattonykter.)
Mina tankar går till Englas familj som har råkat ut för något ännu värre. Kommer ihåg denna kaos som rådde i familjen hos oss när vi fick dödsbudet. Jag är idag kristen och visst brottas även jag med tanken hur Gud kan låta sådana här saker hända, men vill ändå säga rent generellt utan att göra någon direkt koppling till detta hemska som har hänt, så är min tro att Gud är allsmäktig, men inte i den meningen att han griper in i allt som händer i världen, då skulle han dels inte få göra något annat sen skulle människan alldrig bli att ta något ansvar för den fria vilja som vi ´har fått.

Ingrid sa...

Ja nog kan man fråga sig hur Gud kan låta sådant här hända? Och inte bara det här utan också all annan nöd och allt elände här i världen med krig och motsättningar människor emellan. Det måste finnas en mörkare makt som tar över.

Jag har en grundad barnatro, men när man ser sådan här hända som med lilla Engla kan nog vem som helst börja tvivla.

Vad beträffar den här mannen får man hoppas att han blir inlåst och aldrig mer kommer ut.

Sukkerspinnengelen sa...

Hur folk kan tru på en allmektig gud etter slike hendelser, er langt mer enn jeg kan forstå. Forklaringen med fri vilje blir fattig. Hva med Englas frie vilje? Hvorfor skulle ikke hennes frie vilje ha noen verdi i dette tilfelle?

Vi kan selvklart si at "guds veger er uransakelige" eller andre utsagn som tillater oss å ha vår religion i behold. Det koster oss masse å endre livssyn. Å lukke øynene er ofte det enkleste.

Dette minner meg om den norske filosofen Peter Wessel Zapffe sin bok "Lyksalig pinsefest".
http://no.wikipedia.org/wiki/Lyksalig_pinsefest

Her brenner 116 troende mennesker inne i kirken i pinsen, selv barn som skal døpes. Man må virkelig stikke hodet godt ned i sanden for å ha kristendommen som sin religion etter en slik hendelse.

Örjan sa...

(Det jag beskriver nu är i generella termer och har inte med någon enskild händelse att göra, som denna senaste tragiska händelse tex.) Att varje tragedi skulle vara ett bevis på att Gud inte inte finns eller inte bryr sig är en för enkel logik tycker jag.(Vad är allt det vackra i vår värld ett bevis på i så fall?) Vi skyller ofta vår ofullkomliga värld på honom, fast han lämnade över ansvaret för vår värld till oss männniskor.(Hur vi lyckats elle snarare misslyckats ser vi varja dag.) Att en buss åker av vägen, att en byggnad brinner ner med följd att många människor misster livet, kan bero på (obs att jag sa, kan) bristande ansvar hos en enskild person. Sen har vi också makt fullkomliga människor med just makt som förtrycker oskyldiga människor. Varför har en sådan människa fått makten då? Återigen så kan det har föregåtts av en massa tokiga beslut som just människor har fattat som har lett till att en sådan människa fick makten (Hitler tex.) Eller så har någon bara tagit den med våld. Vem har ansvaret för det i så fall?

Det här är svåra frågor med inga givna svar, men jag vill med detta försöka nyansera bilden när det gäller Guds existens kontra tragiska händelser. Vi människor har väldigt lätt för att lägga ansvaret utanför oss själva, att skylla på någon annan när något tragiskt händer och iblánd också med all rätt. Men långt ifrån alla gånger. Varför omhändertogs inte denna man tidigare, angående den händelse alla pratar om nu? Visst vi kan anklaga Gud för detta,
men hade inte männikor som hade hand om hans ärende sen tidigare också ett ansvar? Bara frågar.

Sukkerspinnengelen sa...

Hvis det er slik at det er mennesket som står bakom alle gode og onde gjerninger, så er jo en monoteistisk religion overflødig. All religion muligens.

Men hva med alle de som til stadighet får svar fra sin gud på sine bønner? De sier at deres gud gjør gode gjerninger for dem. Det er da også et betimelig spørsmål.

Örjan sa...

Med tanke på senaste inlägget så sa jag inte att allt ont eller gott kommer från människor. Det jag försökte göra var att nyansera bilden. Vi människor är väldigt snabba att skylla det tragiska som händer på Gud, fast det många gånger är människor som fattar dumma beslut eller att man inte gör det man ska göra, tar inte ansvar med andra ord. Ett ansvar som vi har fått från Gud, vilket är min tro som kristen.

Jag utgör mig verkligen inte för att ha svar på allt tragiskt som händer, men jag tycker att man måste ha det här med i bakhuvudet innan man anklagar Gud för allt möjligt.

Jag har en hem sida där jag skriver om mycket annat, men även något i detta ämne. Det liknar det jag skrev här förut men lite mer utvecklat kanske.
Adressen är: http://orjans.snabber.se/