Twingly statistik

onsdag 30 april 2008

Mannen som tog den första LSD-trippen död


Mannen som upptäckte LSD, en av de kraftigaste hallucinogena droger som finns, är död. Albert Hofmann, som också var den förste som (av en ren slump) tog en LSD-tripp avled häromdagen 102 år gammal.
Den första LSD-upplevelsen inträffade när han var på väg hem från jobbet på ett av det schweiziska läkemedels- och kemiföretaget Sandoz laboratorier där han jobbade med bland annat mjöldryga och där han under det arbetet lyckats isolera LSD.
En droppe ska ha hamnat på hans hand strax innan han tog cykeln hem den 19 april 1943 och under cykelturen satte hallucinationerna in.
Bland LSD-aficionados är det datumet numera känt som Bicycle Day.
Senare testade han medvetet drogen och insåg att det fanns mycket krafter i den.
Det gjorde ju även Timothy Leary som på 60-talet, under den psykedeliska eran, trodde sig kunna lösa världens och mänsklighetens problem med hjälp av LSD.
Det satte ju myndigheterna världen runt, med de amerikanska i spetsen förstås, stopp för och det cirkulerade skräckhistorier om folk som, höga på LSD, trott sig kunna flyga och kastat sig ut från höghus och liknanade.
Själv undrar jag om ens LSD kan frammana den galenskap som folk tycks drabbas av utan några intag av några som helst substanser.
Kolla bara soldaterna i filmen från det brittiska försöket med LSD i filmen ovan: med sådana soldater skulle vi inte ha några krig.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Eva Nygren sa...

Det funkar ju inte så bra som varnande exempel att han blev 102!? Man kanske ska testa och se?

Jah Hollis sa...

Han är (var) definitivt inget varnande exempel. Kanske skulle man då i stället ta fram Syd Barrett från Pink Floyd som väl aldrig hämtade sig från ett rätt kraftigt intag av LSD.
Men det är många som under åren provat på och som klarat sig, en upplevelse rikare och med förståndet i behåll.
Vår vän Bob Dylan är väl bara ett exempel på det.

Magnus sa...

AHA! Där ser ni... Han dog! Bevis för att syra är jättefarligt :-)

Mer om detta på min blogg.

Anonym sa...

WOW!!!
Himlen spricker!!
Concrete Kid