Twingly statistik

måndag 12 april 2010

Malcolm McLarens fiasko: New York Dolls


Ingen som hänger med i populärkulturnyheterna har väl missat att mediefenomenet Malcolm McLaren dog i cancer i veckan, 64 år fylld.
McLaren associeras väl främst med den brittiska punkens framväxt och är framförallt känd som mannen bakom Sex Pistols.
Ståryn är ju välkänd nu, hur han tog ett gäng ruffiga typer och lät dem bilda ett band där han skötte spelet genom att använda sig av sina pryda, kungahusälskande brittiska medborgares värsta nojjor för att nå framgång.
Eller hur var det nu?
När man läser i dödsrunorna och vad som sägs om McLarens verk blir man lite betänksam.
Myten om honom verkar ha blivit en vedertagen sanning och ingen verkar bry sig om att forska särskilt mycket längre.
Som det här med att han var New York Dolls manager.
Jo, han tog sig an gruppen när den var långt i utförsbacken (detta var före Sex Pistols) och genom att klä upp medlemmarna i rött och hänga en rysk flagga bakom dem när de spelade (för att provocera kommunisthatande amerikaner) slog han definitivt spiken i kistan för vad som en gång var ett lovande rockband.

Och läser man John Savages bok England´s Dreaming - Sex Pistols and Punk Rock framgår det väl rätt klart att Malcolm McLaren inte alls på egen hand skapade Sex Pistols.
Men det är ju förstås en roligare bild, att Sex Pistols skulle ha varit en mer motbjudande variant av The Monkees.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , ,

5 kommentarer:

XMas Kid sa...

Ja, han har väl blivit lite överskattad, den gode Malcolm.
Fiaskot med New York Dolls har jag inte hört någon nämna överhuvudtaget.
Härborta i USA, pratar dom om honom i radion som om han var "skaparen av punk-rock", och mer eller mindre ett geni.

Mikael K sa...

Härlig energi, både bandet och främsta raden.

Jag gillade McLarens muzaklåt med operasång om madame Butterfly.

Eva Nygren sa...

Du Jah: Vad är punk, egentligen?

Jah Hollis sa...

X: Han hade väl ett stort finger med i spelet när det gällde att lansera punken. Men geni? Nja. En klassisk manager/entreprenör som var helt rätt på det när det gällde Sex Pistols, men som också gjorde sina missar.

MK: NY Dolls kunde ju ha blivit stora om de valt att spela sina kort rätt. Nu levde de sin rockdröm lite för häftigt och när Malcolm McLaren kom med sina påhitt var det ju definitivt slut.

Eva: Det är väl svårt att ge ett kort svar på. Men kanske en sorts ungdomsuppror mot vad man tyckte var förstelnad pop- och rockmusik, och ett sätt att klä sig och vara som bröt med det rådande. De som försöker vara punkare i dag har nog inte så mycket gemensamt med ursprunget i slutet av 70-talet.

Erik sa...

Gillar vad du skriver Jah. Tror M. McLaren är rätt nöjd med mytbilden om sig själv. Syntes på foton från rätt ställen vid rätt tidpunkt, manager med profit i sikte. Kanske ordnar han häftiga konserter där uppe nu? I Sverige har vi ju Bert Karlsson...