Twingly statistik

onsdag 28 april 2010

Bo Hanssons orgel står tyst och övergiven


Det är mycket folk inom pop- och rockmusiken, och folk som på något vis har beröring med den här musiken som faller ifrån nu.
Jag fick senaste Mojo i brevlådan i dag och där är en helsida om nyligen bortgångne Alex Chilton (som sjöng Box Tops klassiker The Letter och var med i kultbandet Big Star) och runor om bland andra rockfotografen Jim Marshall, radio-DJ:n och författaren Charlie Gillett samt waelsiska kultbandet Mans legendariske gitarrist Micky Jones.
Jag förmodar att vi i nästa nummer får läsa några rader om Bo Hansson, en av den svenska musikens stora namn alla kategorier, som för mig oväntat avled för några dagar sedan.
Det har förvisso varit tyst om honom rätt länge nu, och det har väl talats om att det inte varit så bra med honom (han dog på ett så kallat hotellboende, någon slags social inträttning), men lite chockartat var det att läsa om hans död.
Bo Hansson började uppmärksammas på 60-talet när han, efter en tid i lite mindre kända band, började spela orgel tillsammans med Janne Loffe Carlsson på trummor och bildade duon Hansson & Karlsson.
Bandet fick bland annat en anhängare vid namn Jimi Hendrix som spelade in deras låt Tax Free.
Kommersiellt (om det nu är det rätta ordet) lyckades i alla fall Bo Hansson som soloartist med först och främst Sagan om ringen/Lord of the rings som bland annat sålde guld i Storbritannien.
En rad instrumentala plattor följde, men ingen blev riktigt samma försäljningssuccé.
Att Bo Hansson, som väl inte var så förtjust i att stå i rampluset, också hade många personliga problem i livet är ingen hemlighet.
Och nu har Bo Hansson, som var en av Sveriges stora musikbegåvningar och en riktigt genuin musiker, och hans Hammondorgel tystnat för gott.
Men musiken lever i alla fall kvar.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Erik "Semlan" sa...

Trevligt att du också uppmärksammar Bo Hanssons frånfälle. En musiker som skapat en verklig klassiker med "Sagan om ringen". Jag läser själv Mojo, klart trevligt månadsmagasin. Mojo ger dels information om musik, både från förr och nu och så en cd att lyssna på också. Tror som du att Hansson uppmärksammas i kommande nummer, även om Mojo är brittisk. För just "Sagan om ringen" blev stor säljsuccé även på de brittiska öarna. Trist att han aldrig lyckades nå samma musikaliska höjder igen. Men nu kan han jamma med Hendrix igen... Tack för din kommentar.