Twingly statistik

tisdag 20 april 2010

Dags att kolla Cohen igen efter 40 år


I övergången mellan augusti och september 1970 befann sig en mycket ung Jah Hollis på Isle of Wight i Engelska kanalen.
Jag var fortfarande tonåring och där tillsammans med en skolkamrat. Vi var på Isle of Wight-festivalen, en megatillställning där över en halv miljon människor befann sig för att under några dagar se och höra gräddan av den tidens artister, från Miles Davis och Jimi Hendrix till Free och Joni Mitchell.
Där fanns också en rätt ny, om än 35 år gammal (vilket kändes väldigt gammalt i sammanhanget), förmåga vid namn Leonard Cohen och hans band The Army. Jag har väl aldrig varit någon av hans största fans, men jag minns honom från den gången och jag har lärt mig gilla ett antal av hans låtar genom åren.
Men i augusti i år, nära 40 år sedan jag såg honom för den hittills enda gången, kommer han till Malmö arena och M som är ett stort Leonard Cohen-fan ville gå och se honom och jag erbjöd mig att fixa biljetter.
Eftersom hon och andra jag litar på vittnat om att han gav en fantastisk föreställning på Sofiero för två år sedan köpte jag en biljett till mig själv med. Eftersom jag var stand by vid datorn fick vi platser på elfte raden på parkett och jag förväntar mig nu stordåd av Cohen, som ju hunnit fylla 75 år.
Lite lustigt i sammanhanget är att hans föreställning på Isle of Wight 1970 kom ut på cd och dvd så sent som i slutet av förra året och fick strålande recensioner.
Där sjöng han bland annat So Long Marianne, en låt som (se videon ovan) ännu finns med i repertoaren. Den, plus I´m Your Man och First We Take Manhattan står nu överst på min önskelista.
Och tänk att kunna ropa till honom: Hallå Leonard! Kul att se dig igen efter 40 år. Du ser strålande ut.
Fast på engelska då, förstås.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

6 kommentarer:

Annelie sa...

Säger som du, han är väl inte den allra mest önskade artisten... men han har definitivt nåt visst den där mannen.
Och låtarna du nämnde, när det blir bra blir det j-t bra!
Ha det bra på konsterten, och hälsa gärna från mig med!

Alla smutsiga detaljer sa...

Jag vågar inte, tänker behålla bilden i skallen istället!

Jah Hollis sa...

A: Visst ska jag hälsa. Men det är inte förrän i början av augusti.

ASD: Jag tror inte på den metoden riktigt. Ingen vet hur länge en bra artist eller ett bra band håller. Man ska ta chansen att se och höra för sig själv i stället för att bara tänka på hur det var i en annan tid. Skulle du inte gå och se Bowie om han kom till Stockholm, även om han nått en bit över 60 nu?

Birgitta "foto CHIP" sa...

Han skapar verkligen blandade känslor denne mannen!
Men hans musik är ju bara så BRA!
:)
Hoppas du vill vara med i mitt Onsdagstema - välkommen! Veckans tema är "Tillfälle"
http://onsdagstema.blogspot.com/

Eva Nygren sa...

Usch, jag vet inte om jag ska gå. Blev så Dylanbesviken förra våren. Eller när det var. Vill inte bli Cohenbesviken också.

Alla smutsiga detaljer sa...

Bowie, det är något annat - han är för evigt!