Twingly statistik

måndag 13 maj 2013

Hundra hus 2013: Nr 27 Sydsvenskan i MalmöJag antar att få som kommit till Malmö via E22:ans norra in-/utfart eller med tåg till/från Malmö C har missat det höga huset mellan motorvägen och stambanan.
Denna koloss, nummer 27 i min del av Susannes fotoutmaning Hundra hus 2013, tillhör Sydsvenskan, Malmös numera dominerande morgontidning.
Huset, som har 15 våningar och är 55 meter högt, var klart 1965 och ligger vid Segevång, en bit utanför Malmös centrum (inte så långt ifrån där jag bor).
Det är ett typiskt exempel på ett tidningshus från den svenska pressens glansdagar, med allt ifrån tryckeri och sätteri (som man hade på den tiden), till redaktioner och ledaravdelning samlade i samma komplex.
Men tidningsbranschen har förändrat sig radikalt på senare år, och nu är huset alldeles för stort för Sydsvenskans journalistiska verksamhet (tryckeriet flyttades för länge sedan).
Framåt nästa årsskifte flyttar man verksamheten in till nybyggda lokaler vid Triangeln i centrala Malmö.
Det breda fönstret högt uppe på gaveln på den nedre bilden ligger i en representationsvåning med en fantastisk utsikt in mot Malmö centrum.
Jag har själv varit där och tittat ut under den tid jag jobbade på tidningen.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

8 kommentarer:

Pysselfarmor sa...

Jo detta hus känner jag igen. På ett sätt liknar det också DN-skrapan i Stockholm. Som du skriver så var det typiskt "för den tiden" att pressen skulle ha ett sådant hus. Undrar vem som flyttar in där sedan?

Pysselfarmor sa...

hmmm varför blev det tre kommentarer??? Tryckte bara en gång på knappen!?!!

Pysselfarmor sa...

Svar
Kastellet på Kastellholmen används i konferenssammanhang numera...ja, det "ödet" verkar nästan alla större byggnader gå till mötes...

http://www.sjovillan.com/sv/moten/pa-kastellholmen/i-kastellet/

Jah Hollis sa...

Begriper inte det där med att det blir dubletter och mer av somligas kommentarer, men jag har tagit bort kopiorna nu.

BP sa...

Sydsvenskans byggnad är ju en kopia på DNs hus i Stockholm. SvD huset är däremot inte alls lik Sydsvenskans, vilket är lite kontigt då de var samma koncern eller har jag felhär.

Så du har också jobbat på Sydsvenskan. Det har en av mina chefer också gjort. Ni är dessutom nästan lika gamla. Tänk om ni känner varandra, det vore skoj!

Susanne sa...

Jo, det är ett känt hus för mig som förr ofta kom den vägen från Eslöv och in till Malmö. Det var då jag hade bil. Nu åker jag ju bara tåg till Malmö och hinner bara precis skymta Sydsvenskan när tåget far förbi.

Men det där fönstret har jag glömt att jag sett. :)

Förresten sitter det väl någon webbkamera och tittar ner på biltrafiken. Minns från min internetbarndom att jag sett på den.

biggan sa...

Ja detta hus är välkänt. Kan se en bit av översta delen från min balkong. Men vad ska hända med huset nu då när de flyttar?

Erik Semlan sa...

Håller med BP om att Sydsvenskans tidningshus påminner om DN:s gamla hus i huvudstaden. Redaktionen har själva flyttat ifrån det höga huset till lägra angränsande hus och även SvD har flyttat till andra lokaler. Helt klart förändras dagstidningarna och upplagorna verkar över lag krympa. Redaktionerna blir mindre. Tekniken förändras. Har själv DN och trivs fortfarande med pappersupplagan. :-)
Såg att Anita Ekberg är på tillfälligt besök i stan. Kanske dras hon dit av ESC också, inte bara boule som lockar...
Intressant läsning. :-)