Twingly statistik

måndag 9 juli 2007

7/7 var inte något lyckotal 1977

Den gångna helgen inföll den 7/7 2007 (070707) vilket ju många tyckte var lite speciellt eftersom sjuan är ett tal som är omgivet av en hel del mystik. Men de flesta verkar ha tänkt sig den gångna lördagen som ett lyckodatum.
Annat ljud i skällan var det inför den 7/7 1977 då det enligt de renläriga rastafarianerna skulle hända något speciellt eftersom så många sjuor samlades i ett datum. Det var något mer apokalyptiskt som skulle inträffa, och det lär ha varit mycket stilla på Jamaica den dagen.
Det hände inga katastrofer, men detta datum gav oss i stället en hel del bra musik (inte minst Cultures album Two Sevens Clash) och det fanns en klar anknytning till det stora året för den brittiska punken.

Jah Hollis

3 kommentarer:

Sånger från nedre botten sa...

Jag såg Culture på Mariahissen nån gång kring 1980. De var fenomenala. J. Hill var en grym entertainer som dansade runt likt coolare version av Jagger. Ser på länken att de fortfarande svänger. Kul.

cj sa...

En god vän till mig som "vet allt" berättade att man var helt panikslagna på Jamaica eftersom så många samlade sjuor betydde enorm otur. Men istället gick två skipade två rivaliserande grupper fred på ön den här dagen. Katastrofen ska i stället ha visat sig i att Bob Marley enligt legenden gick till läkaren den här dagen och fick diagnosen: cancer i tån. Den kräfta som sen slukade honom...

Jah Hollis sa...

SFNB: Jo, jag har själv sett Culture ett antal gånger. Senast i Dublin, två dagar efter att Joseph Hill dött efter en konsert i Tyskland. Det var bisarrt, men de gav en fantastisk konsert där Joseph Hills son fick ersätta honom:
jahhollis.blogspot.com/2006/11/
joseph-hill.html

CJ: Ja, stämningen på Jamaica ska ha varit minst sagt dämpad den dagen. Och det lär vara just den dagen Bob Marley (som då var i exil i England efter ett mordförsök på honom på Jamaica) fick beskedet om cancern.
Den där fredsprecessen var däremot lite mer utdragen, men började under 1977 och kulminerade i One Peace-konserten 1978. Sedan gick det tillbaka till det vanliga shooting-and-looting-köret i Kingston.