Twingly statistik

tisdag 10 juli 2007

Jag håller med Göran Persson just nu

Jag tror inte det är speciellt ofta jag har samma åsikter som vår förre statsminister, Göran Persson. Men nu när han varit i Almedalen och lobbat för vår bilindustri och bilen som en frihetsskapande maskin, är jag redo att backa upp honom.
Just denna veckan är jag bilburen och jag pendlar i bil till och från mitt jobb, sammanlagt elva, tolv mil om dagen.
Jag har ägt fyra bilar hittills i mitt liv: en VW-buss som vårt rockband hade när vi skulle ut och spela (jag var ägare men hade inte körkort då), en Saab 99 som jag köpte kort efter att körkortet var hemma, en Alfa Romeo GTJ (en underbar leksak och vän i flera år) och slutligen en Volvo Amazon som jag gjorde mig av med för drygt 20 år sedan när jag flyttade till storstan.
Sedan dess har jag bara hyrt och lånat bil när det varit mer praktiskt än att ta sig fram med kollektivtrafik eller med vänner och bekanta.
När jag nu inte längre kan jobba i stan där jag bor och har fått en avgörande möjlighet att satsa på en ny bil (en egen parkeringsplats) tänker jag bli bilägare och bilpendlare igen.
Det märkliga är, att jag lär tjäna ekonomiskt på det och jag kommer dessutom troligen att må bättre, eftersom (som Persson säger) min frihet blir större (och jag slipper få lappsjuka i ett övernattningsrum).
Visst ska vi satsa på minskade utsläpp (det måste vi ju förr eller senare) och säkrare trafik.
Men vi behöver ju inte gå tillbaka till häst och vagn för det.

Jah Hollis

2 kommentarer:

Sånger från nedre botten sa...

Tänk vad egenintresset kan skapa intressanta tankegångar. Nå, det finns miljöbilar av växlande kvalitet oxå. Det kan du ju trösta dig med.

Jah Hollis sa...

Egenintresset i det här fallet är:
1. Att få komma hem till min egen lägenhet varje dag efter jobbet (en omöjlighet med den skånska kollektivtrafiken).
2. Att kunna dra av i deklarationen i alla fall en del av de kostnader jag har för att jobba dryga fem mil från platsen där jag bor.

En viss själslig lättnad och lite mer pengar att leva på. Visst är det ett egenintresse.

Såg för övrigt att vår finansminister vaknat nu och funderar på att ändra avdragsreglerna för de som tvingas att ha dubbelt boende. Jag har tänkt blogga om detta, men har inte hunnit.