Twingly statistik

söndag 1 juli 2007

Kan vi få slippa tjatet om USA-hat nu?

På SvD:s webb hänvisar man till Per Gudmundsons artikel på ledarsidan om Pew Global Attitudes-undersökningen med orden: Ledare - USA-hat.
Jag vet inte vem det är som sätter de små hänvisningsrubrikerna på webbens förstasida, men vad jag kan se i artikeln på insidan används inte den slitna klichén "USA-hat" alls där.
Men någon har tydligen tolkat det som att texten handlar om USA-hat.
Och jag undrar, kan vi inte slippa detta slentrianmässiga tjat om att man "hatar" USA så fort man har den minsta kritik att rikta mot det landet?
Men det är ju ett ord man från högerhåll gärna tar till och klistrar på folk som inte stämmer in i hyllningskören till USA.
Sådana människor bara hatar, de saknar alltså rationellt tänkande i sin kritik.
För övrigt är det intresant att kolla in i undersökningen vad Per Gudmundson inte skriver om. Till exempel att förtroendet för George W Bush rasat kraftigt i hans eget hemland, att 18 procent av amerikanerna själva tycker illa om sitt land (och att USA inte är det land i världen som har flest invånare som är positiva till landet).
Men det är väl bara ett gäng USA-hatare som har sådana snedvridna attityder.
För övrigt vore det kul att få veta hur ofta Per Gudmundson frekventerar McDonald’s, ett restaurangkoncept man mellan raderna kan ana att han gillar skarpt.

Jah Hollis

7 kommentarer:

Dove sa...

USA-hat är ett faktum i Sverige. Ibland förblindar det dock så att hatarna inte kan se det själva.

Jah Hollis sa...

Förväxla inte ogillande med hat. Klistra inte på folk fel etiketter bara för att få dem att framstå som icke trovärdiga. I det här fallet handlar det om en opinionsundersökning och det har såvitt jag vet inte ställts några frågor om hat. Men ändå använder man det uttrycket i SvD, vilket är rent ut sagt pissedålig journalistik.

Alexandra sa...

Dove, läs Vanity Fair eller någon annan liberal amerikansk publikation och bekanta dig med vad de mer radikala demokraterna i USA själva tycker om vart den amerikanska demokratin, och den amerikanska livsstilen, är på väg under Bush-administrationen. Jämfört med deras åsikter framstår svenskarnas milda kritik av USA som rena hyllningskören - att kalla det "USA-hat" blir ganska löjligt.

Jah Hollis sa...

Alexandra: Helt rätt! Kolla bara amerikanska artister som kommer till Sverige. De närmast skäms för att de har den president och den regering de har.

pontus sa...

Eh ... bara för usa inte är jättepoppis inom sina egna gränser så säger väl inte det att det inte finns ett usaförakt? "Self-hating jew" etc är ju klassiska fenomen.

Then französke-kocken och pasteybakaren sa...

dove: Här har du en lika relevant kommentar som din: Det är ett faktum att högern, i alla sina former, hatar vänstern i Sverige och vänstern i hela världen för övrigt. Ibland förblindar det dock så att hatarna inte kan se det själva. Så är det helt enkelt, det är faktum med stort F.

Jah Hollis sa...

Det jag ville komma åt från början var, att många betraktar vanlig sund kritik av USA som hat (för att svärta ner kritikerna).
Och rubriken i hänvisningen in till denna ledarartikel var ju helt tagen ur luften. Det står inte ett ord om hat i själva artikeln.
Men det förvånar mig inte att det är i SvD man sätter sådana rubriker.
Och Pontus, jag tycker det du tar upp handlar om något helt annat.