Twingly statistik

torsdag 21 december 2006

Minns någon konsten att koka kaffe?

Snart frukostdags, och kaffefiltren är slut. Det innebär en tur till närmaste affär för att inhandla dessa viktiga papper innan man kan få något i sig. Och i dag, efter gårkvällens batalj under quizaftonen behöver jag verkligen något starkt, kaffe alltså, i mig.
När jag var en pojke som fortfarande bodde hemma hos mamma och pappa drack jag alltid kokkaffe, och för att göra det behövde man inga bögiga filter.
Nej, man kokade upp vatten och hällde kaffet direkt i vattnet just innan vattnet började koka på allvar. Sedan lät man det sjunka innan det var dags att njuta av denna livgivande dryck. Men vem kan den konsten i dag, i dessa lattetider där vi hänvisas till kaffebarer med barnstorlek på porslinet?
Var någonstans i detta land vi kallar Sverige kan man få riktigt kokkaffe? Inte ens min gamla mamma, som fortfarande är vid hyfsad vigör, kokar kaffe längre. Hon har en bryggare. Själv kokade jag kaffe en tid efter att jag flyttade hemifrån, men när man började umgås med folk som var uppväxta i andra kaffekulturer, skåningar och stockholmare till exempel, satte jag undan kannan, eller snarare började sätta en filterhållare på den och bryggde mitt kaffe.
Jag har ännu inte efter alla dessa år förfallit till elektrisk bryggare. Det är nog inte försent att börja koka sitt kaffe igen.

Jah Hollis

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hallå Åke! Kul att man hittade hit. Intresant inlägg om kaffet. Precis som du fick jag i mig en hel del kokkaffe i yngre dar. Under några tidiga år på eget boende kokade jag upp i en gul kanna från Kockums. Precis som du har jag också på senare tid satt ett filter över kannan men kommer aldrig i livet börja köra elektriskt. Vet inte om det där med kokkaffe har något med Småland att göra?

Jah Hollis sa...

Kokkaffet hade en stark ställning i Småland. Och det är roligt att märka att det är fler än jag som har de här kaffevanorna.

mister m sa...

nei, det er ingen sak:) det er som å koke egg, det ordnar seg sjøl på ein måte..:p men på min måte har vi ein fast ordning etterpå om å dunke og løfte kaffikjelen 1 gang for kvar 100 m over havet du befinner deg..så viss du er 300 m.o.h, må du dunke 3 ganger for at grytet skal synke betre ned:)
altså du må no kunne lage kjelekaffi, for kven gidd å bære med seg kaffitrakteren oppå fjellet etc.??:)