Twingly statistik

onsdag 20 december 2006

Atlantics skapare Ahmet Ertegun är död

En man med både sinne för affärer och god musiksmak. En skivbolagsdirektör som gav ut den musik han själv gillade och kunde stå för. Så kan man väl beskriva Ahmet Ertegun, skivbolaget Atlantics skapare, som dött efter att ha legat i koma en tid.
Han presenterade Ray Charles, Aretha Franklin, Dr John och Led Zeppelin, bara för att nämna några få, för världen. Han samarbetade med en av alla tiders bästa skivproducenter, Jerry Wexler, och tillsammans med sina artister skapade de och gav ut musik som saknar bäst före-datum.
En kille född i Istanbul och en kille från en judisk amerikansk familj gav oss högklassig soul, rock’n’roll, pop (glöm inte Sonny and Cher), ja en musikblandning som egentligen inte kände några mänskliga gränser. Enda kravet var att det skulle vara bra. Typiskt nog är det Atlantic som ger ut Gnarls Barkley.
Ahmet Ertegun föll och skadade sig illa vid en Rolling Stones-konsert i oktober. Han vaknade aldrig upp ur koman, men levde alltså in i det sista (han blev 83 år) med den musik han älskade. Jag hoppas jag får göra det samma.

Jah Hollis

Inga kommentarer: