Twingly statistik

fredag 7 december 2007

Stockhausen blev aldrig någon Idol


Så är då talangtävlingen Idol, tv-ålderns motsvarighet till folkparkernas amatörparader, avklarad. Vinnare blev en tjej som, aningen pretentiöst, tagit sitt artistnamn från en av världens mest kända konstnärer.
Jag har själv aldig hört henne sjunga och jag ljuger inte när jag säger att jag inte bryr mig om ifall jag någonsin för höra henne eller inte. Men gläd er ni som gillar att höra amatörer sjunga coverlåtar, det kan säkert vara trevligt ett litet tag.
Nej, kvällen största musiknyhet var den att den tyske kompositören Karlheinz Stockhausen har dött, 79 år gammal. Han blev aldrig någon Idol för de stora massorna, men han fick Polarpriset och hans betydelse för musiken var mycket större än någonsin någon Idolvinnares kommer att bli.
Can heter ett tyskt band som hade anknytning till Stockhausen. Det är nog enklare att nämna de rock- och punkband som sedan mitten av 70-talet inte influerats av Can än att räkna upp alla som gjort det.
Bara en sådan sak som att Johnny Rotten valde en 18 minuter lång låt med Can när han under brinnande punkuppror skulle välja musik i ett engelskt radioprogram. Han lär också ha närt en hemlig förhoppning om att få sjunga med Can när Sex Pistols gick i putten, men det stöp på att även Can då (tillfälligt) lades ner.
Så Idol-Marie eller Stockhausen, eller kanske Can?
Valet är ditt.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , ,

8 kommentarer:

Ankan sa...

Marie är snyggare...

=D

Anonym sa...

Can. Paperhouse från Tago Mago. Fantastiskt.

Jah Hollis sa...

Ankan: Tycker du? :-D

X-mas: Paperhouse finns på Youtube, men kan inte användas på bloggen:
www.youtube.com/watch?v=vG_ssOWKq74

Anonym sa...

Ja, det var ju Mushroom... jag såg ju det i början, men skrev paperhouse...

oh well...

Jah Hollis sa...

Helt OK låtar båda två.
Minst sagt.

Anonym sa...

Nu ska jag ge mig ut på vatten jag nog inte bottnar i- men det gick en serie (svensk) på tv för något år sen, om den där killen som skilde sig o blev kär i sin jobbarkompis som också skilde sig-Per Morberg var med o Magnus Härenstam spelade gammal brottare, Far till töntkillen-bl.a- I alla fall, Töntkillen i vitvarubutiken o hans kompis spelade ju en musikstil- åh, jag o komma ihåg, men synthar o rock med plastklädda väggar o konvent med tyska förtecken,lack o svartsminkade ögon- I alla fall, jag har för mig att de två killarna pratade om Stockhausen när de nördpratade musik- Oj, hängde du med där --?? ;-)

Jah Hollis sa...

SoP: Nu har jag hittat den.
Lite som du hette den:

sv.wikipedia.org/wiki/Lite_som_du

Visst, Stockhausen kände nog många synthare till. Han var ju föregångare när det gällde elektronisk musik.

Kristian Bredin sa...

Jag har skrivit en kort liten text om Stockhausen.

http://digitalmusik.info/pionjarer-karlheinz-stockhausen