Twingly statistik

torsdag 30 september 2010

I dag var det tio år sedan Arbetet gick i graven


I dag, torsdag den 30 september, är det exakt tio år sedan sista exemplaren av den socialdemokratiska morgontidningen Arbetet kom ut och tidningen gick i graven.
Dödsorsaken var konkurs och sedan fanns det bara en stor morgontidning kvar i södra Sverige familjen Bonniers Sydsvenskan.
I borgerliga kretsar var det väl många som var glada att konkurrenten till deras språkrör (Arbetet hade en kort tid på 80-talet högre upplaga än Sydsvenskan) till slut hade fått ge upp andan.
Vad Arbetets undergång berodde på diskuteras det än i dag, men klart var att sossarna med Göran Persson i spetsen uppenbarligen tyckte att man klarade sig bra utan någon S-tidning i södra Sverige.
Kanske hade det politiska landskapet inte varit särskilt mycket annorlunda i dag även om Arbetet funnits kvar.
Men min övertygelse är, att mordet på Olof Palme, Arbetets nedläggning och mordet på Anna Lindh är tre bakslag för Socialdemokratin, som alla i större eller mindre omfattning lett fram till den totala förvirring som nu tycks råda inom partiet som blev valets stora förlorare.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Eva Nygren sa...

En bloggpost som jag missade igår och som verkligen angår oss. Det är tråkigt och dumt, dåligt, att det inte finns någon verklig konkurrent till Sydsvenskan. På vissa sätt var det bättre förr!

LEna Norgren sa...

JA ibland blir man lite vemodig....och jag håller med dej om att allt hade varit eljest om palme, Arbetet och Anna Lind funnits kvar!

Livsnjutaren sa...

Kan starkt rekommendera stadsdelarna runt Marmorkyrkan i Köpenhamn. Riktigt vackra områden om man inte alltid vill shoppa;)

Mikael K sa...

Ja, skittråkigt med Arbetet.
Det där med att Persson & co skulle uttryckt något sådant - och agerat därefter (visst är det vad Mordet på en tidning gestaltar, eller?) ter sig märkligare ju fler gånger jag hör det. Även radion (Publicerat, möjligen) tog upp det i veckan.
Vikten av att som politiker ha mediala megafoner var ju kalla fakta sedan länge - även för tio år sedan.