Twingly statistik

måndag 18 augusti 2008

Lååång väntan på festivalens pk-käk

Maten är, och har alltid varit, ett viktigt inslag i Malmö-
festivalen. Där ska finnas käk från en massa olika länder och därtill en del exotiska svenska varianter.
Malmöborna har alltid uppskattat detta och varje år finns det favoriter där köerna växer sig långa framför stånden, medan det är mer glest med kunder hos andra som serverar käk.
Vegetariskt käk tillhör inte vanligheterna, men det brukar finnas och jag misstänker att det är lite politiskt korrekt att gynna den som satsar på vegetariskt.
Sedan hänger det nog en hel del på medias betyg, i Sydsvenskan, i Kvällsposten och i Skånskan, om det ska bli en inkomstbringande vecka eller en mager inkomst för dem som kränger mat.
I sällskap med gudbarnet och hennes mamma gjorde jag i dag, söndag, en runda bland stånden som huvudsakligen är koncentrerade till Gustav Adolfs torg mitt i Malmö (för den som nu inte känner staden redan).
Till gudbarnets förvåning inledde jag vid det vegetariska stånd som sköts av folk från den vegetariska butiken Astrid och aporna (och jag var inte elakt vitsig nog att fråga vem som var vem).
"Du är väl inte vegetarian?", konstaterade hon helt riktigt och hann med att hänga med morsan till muggen och dessutom återvända utan att jag fått maten jag beställt.
Jag vet inte om det var ett resultat av att bra betyg i tidningarna gett fler kunder än vad man trott eller ren amatörmässighet, men det tog mer än tjugo minuter att få (den rätt snålt tilltagna, men goda) pk-maten.
Gudbarnet gjorde en annan intelligent observation när hon såg en av de andra rätterna Astrid och hennes apor serverade: vegetarisk chorizo.
"Hur kan korv vara vegetarisk?", undrade hon.
Ja, man kan ju undra varför vegetarianer försöker att göra mat som liknar köttprodukter.
Men sedan sökte vi upp gamla pålitliga Victor Jara-föreningen, de chilenska invandrarnas gigantiska rökosande grill, där korvar och lomitoburgare grillades i ett ständigt flöde, men med omsorg (se bilden ovan).
Där blev man, trots ganska lång, och på något vis felvänd kö, snabbt serverad en jätteburgare, kryddig och perfekt grillad, med gott bröd, salsa, grönsallad och pfefferoni till.
Det är vad jag kalla snabbmat med känsla och kvalitet.
Sedan jag slukat min burgare, och större delen av gudbarnets (hon visade sig inte vara så hungrig) klarade jag mig resten av dagen.
Jo, det var lite overkill.
:-P

Helgens pris för planering av semesterresa går till min gode vän Ol’ Hell som var inställd på att flyga till Dublin i morgon, måndag, när han plötsligt upptäckte att det är först om en vecka han ska åka.
Den som väntar på något gott och så vidare.
Ja, det gäller då förstås inte maten på Malmöfestivalen.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

7 kommentarer:

Sånger från nedre botten sa...

Jah, nu har du chansen att bjuda på en lite snabbare jonne i dina hemtrakter:

http://cykelklubbenrodamollan.blogspot.com/2008/08/bjud-p-superhojen.html

Alla smutsiga detaljer sa...

Hm, menar du alltså att dom som äter vego-käk gör det för att vara P.k.? Sen kan man ju också fundera på om ordet "korv" per automatik är köttigt. Burgare likaså. Det är väl enkla sätt att servera snarare än behov av kött-kopior. Det finns ju fisk-burgare och fisk-bullar också.

Jah Hollis sa...

SFNB: Tack för tipset, men jag tror steget från min dambajk till denna vindsnabba skapelse kan vara lite för långt. Men kanske finns det något där mittemellan att rekommendera, dambajken börjar bli lite gisten.
Men jag upptäckte något annat på Röda Möllans sajt och ska återkomma i det ärendet. Det handlar om att "världen är liten".

ASD: Jag menar att jag är rätt övertygad om att en del av de som ger sig på vego-käk gör det i en övertygelse om att det är lite pk. Yttrycket användes också i en av matrecensionerna så jag lånade det därifrån.
Vad gäller korv tror jag att en väldigt stor del av oss förknippar det ordet med kött. Att det gick snabbare att få de vegetariska korvarna bevisades dock där och då medan jag stod och väntade på min rätt med det svenska namnet "omslag".
Fiskburgare är väl också en imitation av ham(kött)burgare.
Jag tycker ändå att det ligger något i vad det (snart) tolvåriga gudbarnet sade om vegetariska korvar.

Sånger från nedre botten sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Sånger från nedre botten sa...

Jah, jag misstänker att din gamla tanthoj är oväxlad, det är ju den här också. Lite seg i starten är säkert din trotjänare och möllanskapelsen med. Ingen större skillnad med andra ord. Bortsett från bockstyre och lite andra smådetaljer. När du väl slagit till och öppnat lädret gäller ändå samma devis: Fortsätt trampa, fortsätt trampa, fortsätt trampa.

Jag noterade att möllanpojkarna dessutom har fubbat lite genom att sätta en broms på skapelsen, men en cykel med broms tror jag nog att du vill ha. Slå till!

Alla smutsiga detaljer sa...

Enligt wiki är en korv beteckningen på ett långsmalt objekt med cirkulär omkrets och rundade ändar (som de flesta förknippar med kött och som har ett högt fettinehåll).
När det gäller burgare säger wiki så här: Idag används leden ham och burgare för sig, så att man kan skapa nya burgare, till exempel ostburgare, eller fiskburgare. Förledet ham har alltså snarare fått betydelsen kött, än som ursprunget antyder, signalera om att rätten kommer från Hamburg.
Själv äter jag gärna sojakorv och quornburgare, det är enkelt och bra när ungarna får falukorv och kycklingburgare....

Jah Hollis sa...

Jag litar inte riktigt på Wiki där (eller i många andra sammanhang).
Läs i stället lite om korvens historia på Korvhusets hemsida:
www.korvhuset.com/korvhistoria.html

Men visst är det väl praktiskt att se till att även vegetarisk mat håller sig i skinnet när man ska äta.