Twingly statistik

lördag 11 oktober 2008

Chock och överraskning = samma sak?

I kväll spelar Sverige en viktig match i sin grupp i VM-kvalet i fotboll inför slutspelet i Sydafrika 2010. Motståndare på hemmaplan här i höstliga Sverige är Portugal, ett lag som alltid är med i favoritdiskussionerna, men som aldrig lyckats fullt ut i ett slutspel.
Sveriges lag är svårt drabbat av skador inför den svåra matchen mot Portugal och så sent som häromdagen fick lagkapten Henke Larsson lämna en träning skadad och kommer att vara borta från spel en lång tid framöver.
Nu har beskedet kommit om vem som ska ersätta honom som kapten i laget och det blir Zlatan Ibrahimovic. Inte helt okontroversiellt, anser väl fortfarande en och annan, men troligen ett helt riktigt val.
Enligt de språkbegåvade journalisterna på Aftonbladet kom valet av Zlatan som en "chock" för resten av laget. För det första tror jag någon på Aftonbladet har hittat på detta, det vill säga att det är en ren lögn.
Under "chockrubriken" finns det ingen täckning i texten för att någon överhuvudtaget i laget skulle fallit in i chock (som ju är ett sjukdomstillstånd). Det sägs däremot att det kom som en överraskning, men även det verkar vara något som Aftonbladet själva står för, även om det nog kan finnas en viss sanning i det.
Men Aftonbladets sportjournalister verkar alltså inte kunna skilja på chock och överraskning.
För det kan väl inte vara så att de medvetet använder språket felaktigt för att slå blå dunster i ögonen på oss?
Men nu får vi hoppas att Sverige kan överraska Portugal i kväll.
Att chocka dem blir nog värre.
Här kommer i alla fall mitt chocktips: 3-2 till Sverige!

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Sånger från nedre botten sa...

För det kan väl aldrig handla om att CHOCK säljer fler lösnummer än ÖVERRASKADE.

Alla smutsiga detaljer sa...

Hm, ditt tips är vågat men jag tror inte du är helt fel ute. Jag säger äntligen! En förnyelse av landslaget är efterlängtad (även om den nu är framtvingad).

Bengavoice sa...

Enligt Anja Gatu på Sydsvenskan har, om ditt tips slår in, ett mirakel inträffat. Hon menar att ett sådant krävs för att Sverige ska ta poäng. Visserligen bara ett "mindre", men ändå...
Det är ännu ett exempel på många mediers vårdslösa och spekulativa språkbruk.

http://sydsvenskan.se/sport/kronikagatu/article376434/Med-Henke-borta-kravs-ett-mirakel.html