Den lite suddiga bilden här ovan är tagen på Hemköp vid Värnhem i Malmö i dag, dagen efter att Barack Obama svor eden som USA:s nye president.
Samtliga fyra morgontidningar i tidningsstället, samtliga grundmurat borgerliga i sin politiska syn, har jättebilder på Obama på sina förstasidor. På hyllan under ligger en kvällstidning, som ska vara socialdemokratisk i sin politiska inriktning, som föredrar att ha någon mordhistoria på en stor bild medan Obamainvigningen får något mindre utrymme.
Det råder väl inga som helst tveksamheter om var det politiska etablissemanget i Sverige har sina sympatier. Det finns inga val som får så stor plats i den svenska pressen som det svenska och det amerikanska.
Ibland känns det som om vi i Sverige med vår förkärlek för det amerikanska och vår fallenhet för att blanda in hemkokt tv-amerikanska i vårt eget språk skulle kunna vara USA:s 51:a stat.
Visst, det finns mycket USA-kritik och det finns det som en del lite fånigt kallar USA-hat, men jag undrar om det inte i de kretsarna mest handlar om hatkärlek.
För finns det någon i Sverige som inte tagit till sig en endaste liten amerikansk kulturyttring och uppskattat den?
Jag tvivlar.
Jah Hollis
Andra bloggar om: USA, Barck Obama, president, Sverige, tidningar, press, kultur, DN, Sydsvenskan, SvD, Aftonbladet, Borgerlighet
7 kommentarer:
Det borde ju inte direkt vara en nyhet att makt föder beundran i sin tur vilket lilla Sverige ju nu är av USA.Släpper detta USA en fis så försvinner Sverige.Gör Sverige detsamma så skrattar möjligtvis Amerikanen ihjäl sig. :)
Pelle
Jag tror att Obama kommer att bli en riktigt bra president!
Igår har vi bevittnat nåt historiskt.
Var glad för det.
USA är så mångfacetterat! Du tar ju själv del av jättelandets oerhörda kulturyttringar, båda nuets och dåets. Det är inte lätt att ignorera USA.
Ett lapptäcksarv sa Obama igår att USA har. I lapptäcken är det alltid bitar man gillar och en del man ogillar. Det är grejen,
Jag tillhör nog dem med hatkärek - det finns så mycket som jag finner oacceptabelt. Slappa vapenlagar och dödsstraff till exempel men det finns annat som jag fascineras av. Att Obama nu har blivit president är för mig en milstolpe. Kanske hjärtat klappar lite extra som mamma till en svart dotter född i Sydafrika... Men främst hoppas jag att han kommer att stå för en bättre politik än Bush.
Admin: Man behöver väl inte vara glad för att man bevittnat något historiskt. Jag såg plan nummer två köra in i WTC direkt i tv. Historistkt ja, men inte så kul att se.
Vad Obama går för, det återstår ännu att se. Man tycker att det kanske inte kan bli sämre än det varit under GWB, men även den stilige och leende Kennedy trasslade till det för sig i Vietnam, för att ta ett exempel.
Jag tycker det säger en del om förutsättningarna när alla gäster vid invigningen av en ny och, av allt att döma, väldigt populär president måste sitta bakom skottsäkert glas.
Eva: Visst, det är ju det jag säger. Även den mest förhärdade bokstavskommunist i yttersta vänstern (eller högerextremist) hittar med säkerhet något att ta till sig i den amerikanska kulturen.
Men så tycker jag också att vi indoktrineras med en väldig massa skräp från USA som vi med någon slags automatik förväntas uppskatta.
Och även om USA är känt som demokratiskt är det väl själva sinnebilden för ekonomisk ojämlikhet och hur makten sitter i pengarna.
Som svar på rubrikens fråga: Ja. Definitivt!
En lydstat utan möjlighet till demokratiska val. Det är vad vi blivit. Och det är tydligen vad vi vill.
Jag gratulerar USA till maktskiftet. Men svenskarnas vurm går verkligen till överdrift. Sjuklig överdrift.
Skicka en kommentar