Twingly statistik

onsdag 15 juni 2011

Ja, så var det Göteborgskravallerna också

När jag lyssnat på Sommarpratarpresentationen (se föregående inlägg) dröjde det inte så länge till man i P1 kollade lite i backspegeln på Göteborgskravallerna vid EU-toppmötet för tio år sedan.
Folk som varit med på olika vis diskuterade om vad som egentligen hände och hur det kunde gå så snett, att det blev en minoritets kravallande och vandalism som vi minns bäst.
Alla, oavsett vilken inställning man hade till det som hände, var väl ense om att polisens insats i mångt och mycket var rätt misslyckad och till och med gjorde sakerna värre.
Men naturligtvis var det en kille som varit med och kastat gatsten på Avenyn (och som fått 18 månaders fängelse för det) som tyckte att allt var polisens fel. Det var polisens fel att han, som egentligen bara var nyfiken på vad som skulle hända) kastat 18 stycken nära två kilo tunga gatstenar under kravallerna på Avenyn.
Han försvarade sig. Jaha.
Märkligt nog har jag läst andra, människor som normalt har en rått sansad syn på politiskt våld, ha denna överslätande syn på de människor som gjorde så att vi glömt vad det var tiotusentals människor ville ha sagt den där helgen.
En som var där i Göteborg kallar kravallerna "det värsta självmålet i den svenska vänsterns historia", vilket då många inom denna vänster inte verkar hålla med om.
Utan i stället skyller de allt på polisen.

Märkligt nog hände samma sak vid European Social Forums stora demonstration i Malmö ett antal år senare. Då hade polisen bytt taktik och var i stort passiva.
Ändå vandaliserades delar av centrum i Malmö.
Polisens fel det med?

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Krister Andersson sa...

Håller med fullständigt i denna fråga