Twingly statistik

söndag 5 juni 2011

James Arness är i de sälla jaktmarkernaJames Arness, den långe, haltande norsk-tyskättade skådespelaren från den amerikanska tv-westernlångköraren Gunsmoke, har avlidit, 88 år gammal.
Eller ska man kanske säga att han gått till de sälla jaktmarkerna.
För James Arness spelade också Zebulon "Zeb" Macahan i serien How the West Was Won, mera känd som Familjen Macahan här i Sverige.
Zeb var en tuffing i skinnklädsel som tidigt lärt känna den nordamerikanska vildmarken, en tuffing med ett stort hjärta och en som vunnit den nordamerikanska ursprungsbefolkningens, indianernas, vänskap och respekt.
Onekligen var Zeb mångas favorit i Macahans starkt matrialkalt präglade familj och den som fick rycka in och rädda tjejernas favorit, Luke, när denne ställde till trubbel (mest för sig själv).
Rollfiguren Zeb var ovanlig just på så vis att han var en positiv länk mellan indianerna och den allt större vita befolkning som inkräktade på indianernas land.
För honom var indianerna jämlikar (vilket långt ifrån var vanligt bland nybyggarna) och han hade av dem fått namnet White Eagle och hade även varit gift med en indiankvinna som omkommit i en brand.

I videon ovan erbjuder sig till och med Zeb att strida på siouxindianernas sida mot den amerikanska armén sedan en konflikt uppstått när ett jaktsällskap från den ryska tsarfamiljen (med hjälp av en slemmig kollega till Zeb, i likadan skinnklädsel) jagat buffel på indianernas reservat.
Kanske var en del av Macahans popularitet (serien säljer fortfarande bra på dvd) beroende på just Zeb och hans patos, kamp för rättvisa och allas lika värde.
Samtidigt som han inte lade fingrarna emellan och alltid hade sin stora jaktkniv i beredskap om den skulle behövas.

Han hade också en underbart respektlös inställning till auktoriteter.
Vila i frid White Eagle!

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Eva Nygren sa...

Ja, han var fin, han. En stark persolighet, tror jag.

När jag ser videoklippet så slås av hur himla mycket fjädrar de har, indianerna. Det skulle vara riktigt tjusiga, någon sorts omvända fördomar!

Jah Hollis sa...

Tydligen var James Arness intresserad av bland annat poesi och surfing (alltså på havsvågor) och mycket mån om sitt privatliv.
Indianerna i Macahans var också något helt annat än klichébilden av de blodtörstiga vildarna.