Twingly statistik

fredag 14 augusti 2009

Så är då festivalen i Malmö i gång igen

I kväll drog den igång igen, Malmöfestivalen som nu fyller 25 år. Det betyder att delar av innerstan kommer att fyllas med stim och stoj, musik och mat (försäljarna av en variant, bilden ovan, huserar uppenbarligen på billighetshotell) och en massa annat under en vecka framöver.
Och naturligtvis är debatten sedan länge igång: De som är för festivalen och älskar denna vecka ställs emot dem som tycker att det hela är trams och dålig smak som bara lockar lantisar och att man kunde lägga ner festivalen.
Själv har jag alltid tyckt mig ana ett drag av elitism och snobbism hos den senare gruppen.
OK, jag kan tänka mig att det kan vara störigt om man har sin bostad i festivalområdet, men det borde väl finnas sätt att tackla det också.
All mat och all musik är väl inget jag suktar efter, men det finns höjdare både matmässigt och musikaliskt. Varje år.
Och framförallt är utbudet så stort att jag tror de allra flesta kan hitta något de gillar. Bara de tar sig tid att leta reda på det.
Det handlar, som så ofta, om att ta saker och ting för vad de är och att vara lite tolerant mot dem som inte har samma smak som man själv har. Man behöver inte ge sig in i det värsta oset och i den värsta trängseln och sedan vara sur för att man tyckte det var pest.
Man kan i stället i lugn och ro kolla in festivalprogrammet och sedan ge sig i kast med det man tror man kommer att ha utbyte av. Eller varför inte testa något man kanske inte tror att man ska ha utbyte av.
Det är en del av festivalens diskreta charm.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , ,

7 kommentarer:

Susanna sa...

Hoppsan! Jag ångrar mig - lämnade innan en kommentar i nästa inlägg om att AG-huset är Malmös fulaste men ser i detta inlägg att du faktiskt hittat det fulaste.

Jag är trött på Malmöfestivalen har varit det i femton år eller så, och det är jobbigt att lyssna på tjo, stim och stök (nej, bor inte mitt i det - men tillräckligt nära) när man försöker ha en lugn kväll framför tv:n, men det håller ju bara på en vecka så...

Veronica sa...

Haha har du lyckats få wokad älg on tour, jag hann inte fotografera den !! =)

Jah Hollis sa...

S: Visst kvalar Hotellhuset vid Midhem in på topplistan.
Och jag har förståelse för om man kan vara trött på Malmöfestivalen. Men kanske kan glädjen den ändå ger så många väga upp det lite grand.

V: Bilen stod parkerad när jag cyklade förbi efter att ha varit och handlat. En perfekt illustration till ett blogginlägg om Malmöfestivalen. :-)

Resa med Herbert sa...

Hej!

Ja det är ju trevligt med festivaler, särskilt om man själv kan välja vad man vill se och äta. Vi har ju Göteborgs Kulturkalas nu, och det finns mycket kuliga saker, gatuartisterna är fantastisk roliga.

Må gott, önskar Irene

Susanne sa...

Jag var in till Malmö igår kväll och trodde jag skulle hitta musikupplevelser utan att i förväg kolla programmet. Men tji fick jag. Lyckades inte som förr om åren stöta på fin musik så där av en slump som jag förut gjort och som gett så mycket. Hittade inga vita musiktält utan bara marknadsstånd och matställen. Kanske man ska ströva runt på dagtid i stället eller kan det möjligen vara så att man bör studera programmet först?

Jah Hollis sa...

Susanne: Den bästa musiken hittar man nog (som de senaste åren) en bit ifrån själva festivalstimmet. Jag brukade ge mig ut till Mölleplatsen som nu ersatts av Folkets park. En titt i programmet är definitivt att rekommendera.
På Gustav Adolfs torg har det också funnite en bra, mindre scen de senaste åren. Jag tror den finns kvar i år med.

Alla smutsiga detaljer sa...

Jag håller med dig Jah, men får stå ut. Det ligger liksom i sakens natur när man bor i en stad att det är lite stök ibland.