Twingly statistik

tisdag 30 november 2010

Om några minuter börjar vintern 2010-11

... dags att sopa snön av bilen.

Den 30 november, årets sista höstdag enligt almanackan, har passerat.
Bara till för några år sedan samlades diverse lösa högerextremister och gamla nazzar den 30 november i Lund för att uppmärksamma Karl XII:s dödsdag. Det brukade sluta med vilt slagsmål mellan extremisterna och deras motståndare som också samlades i allt större skaror.
Samma sak inträffade en tid även i Kungsträdgården i Stockholm där det blev våldsamheter när högerextremister skulle samlas vid Karl XII-statyn (antar jag).
Men i år har man inte hört ett pip vare sig från Lund eller från Stockholm, och lika skönt är väl det.
I Kungsträdgården skulle man visst krysta till något kallat "Kåldomens dag" för att fira "det mångbottnade svenska kulturarvet vid Kungsträdgårdens stora scen" (sic!).
Det hela verkar gå ut på att för femtielfte gången slå fast att det inte finns något man skulle kunna kalla unik svensk kultur, vilket jag tycker verkar vara att spela exempelvis Sverigedemokraterna rakt i händerna.

Samma sak uppmärksammade jag i tidningen Citys Malmöupplaga där krönikören Behrang Miri förklarade att svensk folkmusik, fioler och vikingabyar (ja, vikingabyar!) inte är några genuint svenska företeelser utan mångkulturella sådana.
Han får väl tro vad han vill, men han är ju nästan som en levande reklamdocka för Sverigedemokraterna: en blatte som rackar ner på det som många, som råkar vara födda och uppväxta i Sverige, räknar som svenskt kulturarv (utan att de för den skull måste vara något slags rasister eller högerextremister) och tycker är trevligt.
Hans avsikt var väl att kritisera SD, men jag tror det blir stolpe ut i stället.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: