Twingly statistik

måndag 1 november 2010

Malmö central genomgår en stor förvandling

Sedan jag för en dryg vecka tillbaka kunde börja ta mig till och från jobbet i Kristianstad med tåg har jag naturligtvis blivit en flitigare besökare på Malmö centralstation.
Häromdagen när jag hoppat (nåja) av stadsbussen och var på väg mot tåget såg jag att några mannar var igång med att sätta upp en skylt över vad som såg ut att bli en ny ingång till stationen.
Någon dag senare var skylten på plats, men någon ny entré var ännu inte öppnad (se den översta bilden här ovan).
I dag framåt middagstid när jag kom hem med tåget fick jag för mig att gå ut i vänthallen och handla bröd i ett fik där.
Döm om min förvåning när jag plötsligt kom in i en vänthall jag aldrig hade sett förut, mitt inne i stationshuset.
Den nya vänthallen har byggts bakom plank i samband med arbetena för Citytunneln som ju snart är klar för invigning.
I dag, måndag, var den tydligen vänthallen klar för invigning och Pressbyrån, Burger King och de andra försäljningsställena som funnits i den gamla vänthallen fanns på plats i den nya och bara väntade på att få öppna.
Bakom ett skynke kunde jag höra någon testa en ljudanläggning och se att det stod skumpa och glas uppdukade. Klockan 13 skulle tydligen allt dra igång, men jag uträttade mitt ärende i fiket (som var en av få verksamheter som fanns kvar i den gamla vänthallen) och tog bussen hem.
Dock tyckte jag, av det lilla jag såg, att detta måste bli ett lyft för den gamla stationen.
Det var ljusare och luftigare och glasväggar så man kunde se ut till spåren och den nya nedgången till Citytunneln.
Men vad ska hända med den gamla vänthallen som väl avfolkas nu när den nya har öppnats, med en egen ingång och allt?

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

7 kommentarer:

Barnens Hjältar sa...

Sist jag var i Malmö upplevde jag centralstationen som väldigt rörig :P

Sant, pumpan var mer en amerikansk touch på en svensk höst :-)

Annelie sa...

Spännande, man kommer kanske inte att känna igen sig vid nästa Malmöbesök då alltså!?

BP sa...

Alltså ärligt talat är jag lite kluven här till hur man har kombinerat gammalt och nytt. Entrén tycker jag är rentav fruktansvärt ful, men det är vad jag tycker. Å den nya vänthallen är väl - ja en vänthall, men jag har ju förstås inte sett den gamla.

Anni sa...

Jag säger bara: var tog charmen vägen?
Om det är som du säger, en ny separat vänthall överlever jag nog, men om det är en våldtäkt på den gamla gråter jag blod...
Alla länder behöver inte vara i krig för att förstöra sin arkitektur.

Och ja, plåtschabraket på våra bilder ser onekligen ut att vara detsamma!

Jah Hollis sa...

Nu ska vi inte vara så negativa här. Allt nytt och ombyggt är faktiskt inte av ondo (min bild visar för övrigt den lilla entrén till den nya vänthallen, på andra sidan huset är den betydligt maffigare). :-)
När allt är klart och Citytunneln öppnas för trafik kommer Malmö C att vara mycket mer trafikantvänlig och kännas mycket mer funktionell och trevligare för oss som ska använda den. Allt kan inte alltid fortsätta att se ut som det alltid har gjort.

Malin sa...

Visst måste de väl göra något åt den gamla delen nu?! Gamla numera tomma lokaler bör rustas upp och få nya butiker. Välkommet är det i alla fall att röran närmar sig slutet. Som Malmöpendlare är jag mer än trött på röran.

Fina bilder av spektaklet har du i alla fall knäppt!

Monkan sa...

Ah perfekt att veta. Jag ska till Malmö om några veckor och det är ju bra att veta att allt inte är som förut. Jag har inte varit där så många gånger så jag skulle kanske bara ha tänkt att jag mindes fel, men nu kan jag ju delta i eventuella diskussioner och verka väldigt insatt tack vare dig :)

Ser ut som att du var sugen på att smyga efter byggjobbarna och ta en liten tjuvtitt bakom skynket :)