Twingly statistik

onsdag 27 december 2006

Tänka sig att Danmark kan vara föredöme

Tidningen Kvällsposten har dragit i gång en lätt populismosande kampanj, komplett med upprop och absurda anklagelser om att Livsmedelverket är ”köpt av fettindustrin”, för att transfetter ska förbjudas. (Någon som minns akrylamidlarmet?).
Det må vara hur det vill med det men det intressanta är att man i denna kampanj framhåller två viktiga förebilder: New Yorks borgmästare Michael Bloomberg, som vill förbjuda transfetter på restauranger, är en (det är ju många svenskar som tycker att en NY-borgmästare med automatik är pålitligheten själv).
Den andra är vårt grannland Danmark som med lagstiftning begränsat användandet av transfetter.
Och det är ta mig tusan inte ofta som vi i Sverige har Danmark som förebild i dessa dagar. Förr kunde man ofta höra berättas om Danmark som ett frihetens paradis på jorden. Gick man lite djupare in på orsakerna bruka det stanna vid att den danska alkohollagstiftningen var mer frikostig än den svenska.
Så spottade danskarna efter fulla svenskar som prövade friheten i Köpenhamn och de myntade uttrycket ”Håll Danmark rent – följ en svensk till färjan”.
Sedan började vi helt plötsligt anklaga danskarna för att vara jordens rasister nummer ett som publicerade Muhammed-teckningar och var allmänt sluskiga och otrevliga.
Några vi kunde peka på och säga: Se där, där har ni några som är etter värre än vi.
Och inte har dom förbjudit rökning på sina barer och bodegor. Nej, Danmark och danskarna har vi verkligen tagit ner på jorden.
Men transfetterna kan bli revanschen, återkomsten.
Och glöm aldrig Kim Larsen, Sanne Salomonsen och Gasolin’. Heja Danmark!

Jah Hollis

Inga kommentarer: