Twingly statistik

lördag 16 december 2006

Elmarknaden verkar vara ett träsk

Tog mig hem från jobbet i natt med sista tåget. Hade tänkt mig sitta uppe en stund, kanske ta en öl, och skriva lite julkort. Det är sista dagen för att skicka dom i morgon, lördag.
Men så gjorde jag misstaget att kolla igenom posten som låg innanför dörren. Där fanns bland mycket annat en faktura från elbolaget Eon där man rundade av kostnaden för min elförbrukning (plus en liten summa för en gasspis) det senaste året.
Fastän jag betalat in flera feta fakturor under året, vill dom ha ytterligare 1 300 spänn av mig. Jag som knappt är hemma i min lägenhet utan jobbar och bor över i en annan stad. Jag måste vara en av dem i landet som förbrukar minst el, vad ska det då inte kosta för storförbrukarna.
Jag orkar inte plocka fram gamla fakturor nu, men det känns som om mina elkostnader dragit iväg utan kontroll de senaste åren. Kanske trodde man att den så kallade avregleringen av elmarknaden skulle innebära att kostnaderna steg högst måttligt med åren. De som tror på den totalt fria marknaden skyller givitvis på politikerna, det kan man göra när det gäller det mesta.
Men i mitt fall känns det, rent spontant, som om Eon försäker klå mig på så mycket dom bara kan. Elmarknaden tycks ha förvandlats till ett träsk där producenterna roffar åt sig vad de kan.
Förmodligen har de chefer och styrelseordföranden som ska gödas och födas med skyhöga löner och feta bonusar. Tänk om tant Maud kunde ta och rensa upp i detta träsk och se till att elpriserna åker ner på mänskliga nivåer igen.
Eller är det för besvärligt nu när man fått chansen att bestämma i stället för att sitta i opposition och gnälla?

Jah Hollis

Inga kommentarer: