Twingly statistik

torsdag 1 maj 2008

Vi firar med fylla och slagsmål?

Frånsett att sopgubbarna är här ute på gatan och tömmer tunnor under sedvanligt buller (måste dom verkligen jobba på 1 maj?) verkar lugnet ha lägrat sig över landet efter ännu en av våra stora fyllehelger.
Bedömningarna i efterhand tycks pendla från att Valborgsmässofirandet i Sverige denna gång "inte var värre än vanligt" till att det var "stökigt", ja det verkar ha varit en "typisk Valborg", helt enkelt.
Det innebär då rätt mycket fylla, speciellt bland de yngre firarna, och diverse bråk och slagsmål, förmodligen till stor del en följd av alkoholintaget.
På något sätt verkar vi ha i blodet att vissa saker i vårt land ska firas genom att vi super oss mer eller mindre fulla (det säger väl en del att vi, faktiskt just i dag, också måste ha en Folknykterhetens dag som motvikt) och att resultatet kan pendla från att det inte händer så mycket till att det slutar i katastrof.
Men vi är inte ensamma om detta.
Vårt brödra- och systerfolk på Island verkar vara inne på samma linje. Jag var där en gång på deras motsvarighet till britternas Bank Holiday, och då åkte alla islänningar ut på landet och campade och bodde på vandrarhem och söp och festade så det stod härliga till.
Jag bara fick en känsla av att det inte var den enda helgen som de firade på det viset.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

opassande.se sa...

*asg* Jag blev också väckt av sopgubbarnas rumsterande med maskiner och tunnor i morse. Men det var rätt gött att somna om, faktiskt... :D

Jah Hollis sa...

Att få, och kunna, somna om är en upplevelse man inte ska underskatta.

Eva Nygren sa...

Det är så sant som det är sagt. Både det sista (att få och kunna somna om, varav jag inte kan det sista tyvärr) och det du skriver om Valborgsmässoafton. Jag är helt chockad över händelsen i Lund som du säkert läst om. Jag menar att man mycket mer måste varna för hur vettlös man kan bli (om man har den läggningen eller kanske det behovet) om man blir riktigt full. En del människor tappar sitt förstånd och sina hämningar på ett kusligt sätt. Att vara lite småfull är väl en sak och det tyckte jag själv kunde vara kul när jag var yngre (nu blir jag inte småfull, jag blir mest trött, känns det igen), men det där vettlösa supandet måste man varna för.

Jah Hollis sa...

Usch ja, det där dödsfallet i Lund.
Det kändes så totalt meningslöst och som om det drabbade så många på ett så meningslöst sätt.
Det bekräftade på ett olyckligt sätt det jag skrev i mitt inlägg.
Jag tycker själv att det finns något positivt i att ta en öl eller några stycken i trevligt sällskap. Men nuförtiden är det sällan vettet rinner ut där ölen rinner in.
(Vill jag gärna tro i alla fall och det är vad mina vänner säger också).