Twingly statistik

måndag 14 september 2009

Vad tjänar opinionssiffrorna till?

Det är nu cirka ett år kvar till att vi ska gå till riksdags- och kommunalval här i Sverige igen.
Och det är ungefär ett år sedan den nu rådande finanskrisen utlöstes när den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers försattes i konkurs.
Mitt emellan dessa händelser peppras vi med opinionsmätningar om hur svenska folkets skulle kunna tänkas rösta om det vore val redan nu.
Frågan är väl vad dessa opinionsmätningar fyller för syfte. Vad vill man visa med dem?
För i grunden spelar det ju ingen som helst roll hur folk skulle rösta just nu.
Saker och ting som gör att folk kommer att tänka om lär inträffa under det år som är kvar till valet och om jag vore politiker skulle jag passa mig för att dra för stora växlar på opinionsundersökningar.
Jag menar att just finanskrisen verkade för de allra flesta komma som en totalt oförutsägbar blixt från klar himmel. Och vem vet vad som väntar härnäst?
Finanskrisen är dessutom, vad än somliga vill påskina, långt ifrån över än. Dess verkningar har vi ännu inte fått uppleva till fullo.
Så dra inte för vittgående slutsatser av opinionsmätningarna.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag skriver under hela ditt inlägg, både vad gäller opinionsmätningar och finanskrisen fortsatta existens.
/BIldgatan -Avs. Margareta

Alla smutsiga detaljer sa...

Fast, att finanskrisen kom som en blixt från klar himmel tror jag inte stämmer. Man kunde däremot önska att man lärde sig, bland de lärde. Hörde Borg säga idag att "härjningarna från den globala kapitalismen får vi leva med". Varför då undrar en dum, det är väl ingen naturlag att man inte reglerar kapiatalet. Alltså, det gick förut att inte ohejdat låna ut pengar och riskerar banker som går om kull och allt vad det nu är eller att företagen själva får städa upp sin skit. Oj, nu blev det mycket :-)

Jah Hollis sa...

ASD: Men jag skulle tro att finanskrisen kom som en blixt för de flesta. Hade du sagt ett år innan, att "om ett år kommer vi att befinna oss i en ny 30-talskris", hade folk bara skakat på huvudet åt dig.
Vad jag menar är, att saker och ting kan ändra sig snabbt och ställa allt på ände. Och det påverkar ofta den politiska opinionen.