Twingly statistik

torsdag 3 januari 2008

Man måste smida medan Idoljärnet är varmt


Jag läste att tvåan i förra årets Idol-amatörparad, Amanda Jenssen, ska ge ut en skiva. Ja, det var väl inga höga odds på den nyheten.

Nu gäller det ju att smida innan Idoljärnet svalnar.
Idol måste, i dessa cd-kristider, vara en våt dröm för skivindustrin. Här får man hjälp att lansera artister på bästa sändningstid i något som tar sig rent hysteriska proportioner. Och hela tiden eldar kvällspressen, som har mycket att tjäna på Idol, på under grytan med en mycket tvivelaktig soppa i.
Klart man ska ge ut skivor med deltagarna i tävlingen och det snarast möjligt. Troligen har de flesta av dem inte någon längre livstid som artister och de kommer snart att vara bortglömda av alla som hade dem som idoler ett tag.
Visst, man får gilla vad man vill när det gäller musik och man får köpa vilka skivor man vill, även de som sedan kommer att stå och samla damm därhemma.
Jag kan ändå inte låta bli att ana cynismen hos skivindustrin som tar alla chanser att sälja någon form av produkter, vad det än är för musik det handlar om.
Via Idol har man dessutom slagit i de små barnen att en artist är någon man kan få se sjunga singback från ett lastbilsflak, utanför något vidrigt köpcenter, till ett par tre låtar.
Och sedan ska man köpa deras skiva och få den signerad innan idolerna far till nästa köpcenter och kränger och signerar.
Jag hoppas dessa ungar får chans att höra levande musik, med riktiga musiker och artister och förstå att det kan vara en upplevelse som är oändligt mycket större än den lågbudgetvariant månglarna bakom Idol kan erbjuda.
Jag såg att Amanda Jenssens (hon är säker en jättetrevlig och ambitiös tjej, men det gäller nog för henne att kränga sig ur Idoltvångströjan om hon ska bli en riktig artist och inte bara en idol) första singel från den kommande skivan heter Do You Love Me?
Jag antar att det inte är samma låt som den på vidon här ovan.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , ,

2 kommentarer:

Ankan sa...

Marit Bergman ska tydligen ha skrivit några av låtarna. Då måste ju iaf. de vara bra?

Jah Hollis sa...

Det stämmer.
Det vill ju till att de här Idolamatörerna backas upp av proffs som kan hjälpa dom tillrätta. Jag tvivlar för övrigt på att till exempel Marit Bergman skulle haft en chans i Idol. Vilket hon bör ta som en komplimang.