Twingly statistik

fredag 29 juni 2007

Man bli ledsen, förbannad och vill hämnas

Jag läste den sorgliga historien om tonåringarna i Luleå som med tortyrliknande metoder misshandlat en tolvårig flicka. Visserligen är det väl inte helt och hållet utrett vad som hänt och vem som gjort vad än.
Men skulle det visa sig att bara en del av det de här skitungarna anklagas för visar sig vara sant är det mer än nog. Det är väl inget snack om att de varit ute för att skada, de är medvetna om att de gjort någon väldigt illa.
Det är just det som väcker de där hämndkänslorna, man vill praktisera rättskipning med metoden öga för öga och tand för tand. Man vill att de själva ska få genomlida det deras offer fått utstå.
Som tur är har vi väl kommit längre när det gäller rättskipning, men frågan är hur man ska komma tillrätta med barn som överhuvudtaget kan få sådana här idéer i skallen. Vem är det som lärt dom detta?
Det är något för rättsmaskineriet och de sociala myndigheterna att försöka bena ut.
Själv fattar jag det bara inte.

Jah Hollis

7 kommentarer:

Tobias Struck sa...

Jah. Jo, jag skall berätta vad jag bevittnade vid en bar häromkvällen: Ägarna hade den dåliga smaken att låta en farsa ta med sin typ 5-åriga dotter till baren. Flickan viskade "piss" till sin pappa bakom min rygg. Han genmälte: "Så får man inte säga, skitunge." - varmed hon naturligt nog skrek: "Skitunge!" upprepade gånger till sin alkoholistfar. Han undrade om hon "ville ha stryk". Om jag hade varit ung, så hade jag gripit in mot brottet, men jag har sett för mycket och vet vad som sker: Barnet blir skrämt och fadern tappar kontrollen. Men jag har sett så mycket sådant här inkonsekvent, dumdrygt förtryck, att mig förvånar det inte när kids urartar. De borde får hårda gränser. Men frågan är: Borde det kanske finnas körkort för föräldraskap?

Jah Hollis sa...

Visst, jag har själv sett ett och annat i den vägen och det är ju synd om barnen som det går ut över (som kanske tar ut det på andra sedan).
Ibland önskar man att det skulle finnas något körkort för föräldraskap, men i praktiken är det ju omöjligt.

Tobias Struck sa...

Jah. Nej, min vän, inte omöjligt. En "rättighet" är ett socialt samförstånd för mig. Jag tror inte på att "Gud" eller "Naturen" kan ge rättigheter - för då hade väl dessa storheter försvarat dessa rättigheter? Nej, jag anser inte att det skall räknas som en rättighet att uppfostra resultatet av ett knull. Det förpliktigar. Visa barnet respekt, så får du din rätt att fostra det. Så säger jag.

Kolla hur lagarna var i Sverige för 200 år sedan. Politik förändrar kultur och mening. Är det inte därför som vi skriver?

Jah Hollis sa...

Visst förändras saker och ting med åren, genom att vi agerar (och skriver). Men 200 år känns som en lång tid, till och med för mig som varit med ett tag nu.

Tobias Struck sa...

Jah. Jag har varit med i tusentals år. Vad som gäller är att upprepa det som vi tror på. Infernaliskt in i döden.

Anonym sa...

Om föräldrars rättigheter och deras barn:

Exempel 1:
Det anses att skattebetalarna ska stå för kostnaden av tre försök till konstgjord befruktning ("provrörsbefruktning") för de par som är ofrivilligt barnlösa, ofta med argumentet att det är en "rättighet" att få barn (samtidigt som sjukvården går på knäna i övrigt pga stränga besparingar).
Att få barn kan väl aldrig ses som en "rättighet" - väl?

Exempel 2:
Som redan sagts krävs det ju faktiskt inte någon grundläggande "barnavårdsutbildning" för att få vårda/uppfostra sitt eget barn. Däremot för att vårda andras!
Det borde ju vara enkelt att lagstifta om att alla par som väntar barn ska gå en x antal veckor lång grundkurs om hur barn bör vårdas och om hur barn utvecklas fysiskt/psykiskt, om näringslära mm mm. De som vägrar att gå utbildningen fråntas vårdnaden vid barnets födsel.
Frågan är vad som skulle ske med de par som inte klarar av en dylik kurs? Kanske ett sätt att uppmärksamma vilka föräldrar som är i riskzonen att inte klara av sina _plikter_ som föräldrar.

Kanske skulle en dylik kurs gjort att den lille pojken Bobby hade varit i livet idag?

RS.

Anonym sa...

Det värsta är att brotten inte får några konsekvenser så tjejerna kan gå runt och hånskratta åt offret och hota henne för att hon "tjallat". 13- och 14-åringar får inget straff. Och sociala myndigheter griper inte in om föräldrarna motsätter sig det.

Så vad lär sig ungarna? Tortyrtjejerna att de i praktiken är immuna och kan göra vad som helst. Offret att det är rättslöst.