Twingly statistik

söndag 24 februari 2008

Ekonomiska skojare tillåts härja fritt


Att det aldrig skulle komma något gott ur den här idén med att bevilja lån via sms och till groteskt höga räntor, det kunde väl vem som helst räkna ut utan att ens använda skallen.
Men när det gäller pengar och ekonomi tycks vi ha en lagstiftning som är som ett ordentligt läckande såll.
Och sedan får samhället gå in och försöka reda upp i sörjan som skojare och lycksökare ställt till.
Nu visar det sig att ungefär vart tionde av de cirka 200 000 (!) sms-lån som har beviljats inte betalas tillbaka utan hamnar hos kronofogden. Vilket betyder att bland annat jag får vara med och betala den här idiotverksamheten. Och att unga människor hamnar i fogdens register och får problem med en massa saker som gäller pengar.
När blev det omodernt att försöka leva på sin inkomst?

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , ,

7 kommentarer:

Ulrika sa...

Amen!
ulrika http://insolvenssthlm.blogspot.com

Ingrid sa...

Jag instämmer helt!
/Ingrid

Cliff Hanger sa...

I mitt jobb blir det nästan ofrånkomligen en hel del radioreklam. Varje gång som jag hör den aggressiva "Sms:a låna! Sms:a låna!" blir jag väldigt äcklad.

Men det var väl en lag på gång som skulle begränsa eller helt förbjuda såna här lån?

Discoboll a k a Studiomannen sa...

Nu är jag faktiskt tillbaka som Studiomannen igen! Ha tålamod - ändra i din länklista (om jag nu finns där) och känn dig ytterst välkommen till http://studiomannen.wordpress.com

Anonym sa...

Jag blir rädd när jag ser hur enkelt media kan få folk att tro vad som helst. Det är inga 11 000 personer som DN påstår. Det är en vild gissning från deras sida. Hos Kronofogden finns det lite över 20 000 ärenden, men det handlar om maximalt 1 800 individer. I 90 procent av dessa fall har dessutom banker bevijat krediter, och det till betydligt större belopp än 3 000 kr. Ta reda på fakta och lita inte på rubriksäljare.

Jah Hollis sa...

Anonym: Har du verkligen läst DN-artikeln jag länkar till?
Det står inte något om några 11 000. 20 000 ärenden hos kronofogden är 20 000 för många. Jag har som skattebetalare inte lust att sponsra verksamhet som jobbar i gränslandet till ocker. Procentare kallades de som håller på med sådant här en gång i tiden.
Men du kanske tycker det är OK att låna ut pengar med 30-40 procents ränta och när man sedan inte får in sina pengar, ja då ska staten sköta indrivningen.
Idioti är det, och det begriper kanske du också om du tänker efter.

FriMänniska sa...

Jah Hollis: Du bord kanske själv tänka efter innan du börjar kasta påståenden till höger och vänster. Javisst det är 20 000 ärenden hos Kronofogden, men det är totalt mindre än 1 800 individer vi talar om. Och i 90 procent av dessa "ärenden" har personen också banklån som han eller hon inte klarar av att betala. Vem har gjort det sämsta jobbet SMSlåneföretaget som beviljat en kredit på 3 000 kr och misslyckats i sin bedömning, eller är det banken som beviljat 150 000 kr och också fallerat? Vem av dessa två kreditgivare har orsakat mest skada? När det gäller Kronofogden så är det så att det är en självfinansierad verksamhet där uppdragsgivarna betalar för sina ärenden. Verksamheten är alltså helt avgiftsfinansierad och du som skattebetalare har ingen kostnad för Kronofogdens uppdrag. Tyvärr hade du fel igen. Om det är det faktum att unga människor får betalningsanmärkningar du stör dig på, så vore det bättre om du attackerade mobiloperatörerna eftersom de genererar mer än 100 000 ärenden per år varav merparten är unga människor. Fakta först - prata sen, inte tvärtom.